Компании като Uber и Airbnb затвърждават глобалната си експанзия, но заедно с това срещат и глобализирана съпротива, съобщи Блумбърг. Кметове на градове от Ню Йорк и Париж до Сеул започват съвместни действия срещу споделената икономика. Десет от най-големите градове в света подготвят унифициран правилник, който да въведе ясни правила за действие на операторите.

ЗАЩО ЮБЕР Е ВАЖЕН

Досега компаниите имаха вземане-даване с регулаторите, но това ставаше пазар по пазар. Сега нещата се променят - представители на градовете, които включват още Атина, Барселона и Торонто, подготвят рамкови правила, които ще действат навсякъде. Въпреки че още няма нищо черно на бяло, през миналия месец представители на администрацията на градовете се събраха в Амстердам на първата среща. А Париж призовава до октомври да е готова законовата рамка.

Регулацията е един от най-големите проблеми за разрастването на компании като Uber и Airbnb. Те трябва да убедят законодателите да работят заедно с тях на фона на изключително силния отпор от страна на традиционните индустрии, чиито клиенти отмъкват.

БРЮКСЕЛ: НЕ ЗАБРАНЯВАЙТЕ ЮБЕР