НЕК ще плаща на руската компания "Атоменергоекспорт" по около €150 000 дневно лихва до изплащане на задължението по арбитражното дело за АЕЦ "Белене", стана ясно от пояснение на енергийния министър Теменужка Петкова в отговор на депутата Желю Бойчев (БСП) на днешното заседание на парламентарната енергийна комисия.

СМЕТКАТА ЗА БЕЛЕНЕ ДОЙДЕ: €550 МЛН. ЗА АТОМЕНЕРГОЕКСПОРТ

Съдът е постановил НЕК да плати €551,841 млн. за поръчаното оборудване, като до издължаването на пълния размер тече законна лихва съгласно нашето законодателство, уточни Теменужка Петкова.

В случая става дума за законната лихва за задължения, която се пресмята като към 10% годишно се прибави основният лихвен процент на БНБ, който в момента е 0,01% годишно.

Така върху цялата сума от  €551,841 млн. евро годишното задължение е €55,184 млн., което прави около €151 000 дневно.

Подобна сума - €167 000 на ден, обяви миналата седмица и бившият министър на енергетиката Румен Овчаров. Но вероятно той е смятал дневното задължение на база твърдените от руска страна присъдени €620 млн. обезщетение.

РУМЕН ОВЧАРОВ: ДА СЛОЖИМ РЕАКТОРА КАТО ПАМЕТНИК В БАНКЯ 

На 15 юни е датата на връчване на арбитражното решение, като двете страни имат 1-месечен срок на запознаване с делото. Всяка от тях има възможност да обжалва решението в съда в Швейцария, поясни Петкова.

"Не мога да отговоря какво ще правим с това решение, тече сериозен анализ на адвокатите и на двете страни", заяви енергийният министър.

Според нас това решение е обективно, каза Петкова. Тя поясни, че руският производител "Атоменергоекспорт" е завел седем иска на обща стойност от €1,2 млрд., като НЕК е завел един насрещен иск.

Накрая съдът е признал сумите по три иска на обща стойност от €673 млн. евро, като те са намалени с платени от НЕК авансово €84 млн., както и със стойността на насрещния иск на националната компания.