Хората на 60 са тези, които най-много са подкрепили позицията Великобритания да напусне Европейският съюз в референдума вчера. Днес вече е ясно - именно тази страна победи, с над 1,2 млн. гласа пред подкрепящите оставането, при 71% активност.

КРАЙ - ОСТРОВА СЕ ОТЦЕПИ

Там, където живеят най-много пенсионери, има и най-висока подкрепа за Брекзит.

Друга статистика не е изненадваща - колкото по-образован е човек, толкова по-вероятно е да е гласувал за оставане в Съюза. Хората без висше образование подкрепят излизането.

Социалната класа също показва ясно разделение - за Брекзит гласуват тези от DE. Това са най-ниското ниво на работната класа и тези, които разчитат на пенсия или рента.

Подкрепата за Партията за независимост на Великобритания съвпада с вота - феновете на Найджъл Фараж се изявиха силно на референдума. Очаквано - те бяха водещатата партия в кампанията.

За "оставане" пък висока подкрепа има в зоните с високо ниво на имиграцията. Също логично - един от доводите на "напускащите" за Брекзит е, че така ще се пребори прекомерната според тях имиграция на Острова.

53,2% от англичаните решиха да напуснат, както и 51,7% от уелсците. Шотландия и Северна Ирландия обаче останаха - съответно с 62% и 55,7%.

59,9% в Лондон искаха да останат. Всъщност, всички британски графства освен столицата гласуваха за напускане, както всички шотландски и ирландски - за оставане.