Още преди месеци някои от футболните босове в Англия предупредиха, че Висшата лига, пък и другите нива на футбола, ще пострадат много сериозно при излизане от Европейския съюз. Изглежда, че някои от техните фенове не ги чуха. А може би запалянковците не са толкова добре информирани, за да знаят, че няма да могат да гледат някои от любимците си.

В този момент 108 от играещите във Висшата лига не биха имали право да играят на Острова, ако Великобритание е вън от ЕС. Бройката скача до 332 за първите две дивизии на Англия и Шотландия. И не си мислете, че в списъка са играчи на средно ниво. "Уест Хем" не би могъл да купи Димитри Пайе, една от звездите на европейското. "Манчестър Юнайтед" няма как да уреди 19-годишен талант като Антонио Марсиал. "Лестър" не може да разчита на Н'Голо Канте... Дори Кристиано Роналдо нямаше да може да мине през Острова.

Причината е, че за тях и още десетки футболисти трябва да се вади разрешително за работа. И специално тези четиримата няма да го получат (считано към момента на трансферите си), тъй като нямат необходимия процент мачове за националните си отбори в последните две години. Поне такова е действащото законодателство в момента. Години наред българските клубове имаха такъв проблем.

В момента регулациите за играчи от страни извън ЕС са следните:

- ако националният отбор е в топ 10 на листата на ФИФА, желаният от британски клуб футболист трябва да е участвал в 30 процента от мачовете в последните 2 г.;

- 45 е процентът на двубоите, ако мястото в ранглистата е между 11 и 20;

- 60% при 21-30 място;

- 75% при 31-50 място.

Тези сметки се правят за играчи извън ЕС (такива, които нямат паспорт от страна на Евросъюза). Но след 2-3 години може да се правят за всички. Като се имат предвид някои процеси, скоро дори шотландците и ирландците могат да се окажат чужденци за английската Висша лига.

И ако това не се вижда на хоризонта, поне засега, проблемът с футболистите от Европа може да се окаже много сериозен, освен ако не се въведат облекчения и по-свободен пазар.

А защо "плачат" клубните босове, бе ясно още преди месеци. Брекзит може да има ефект на доминото за доминацията и блясъка на Премиършип. През миналата година две тв компании платиха 5,1 милиарда паунда, за правата на мачовете от Висшата лига в следващите 3 сезона, считано от 2016 г. Парите от тв права са основно перо за клубовете, но следващият договор може да не е толкова добър, още повече той ще съвпадне с фактическото излизане на Великобритания от ЕС.

Слабият паунд също ще окаже влияние. На Острова ще трябва да броят повече за трансфери в конкуренцията на континенталните клубове. Това ще се отрази негативно на по-малките клубове. Ще зейне по-голяма пропаст между тях и колосите. Оттам ще падне качеството на футбола в лигата. Все по-малко звезди ще избират Албиона пред Испания, Германия или Италия.

Всичко по футболната верига за един запалянко може да се оскъпи и усложни - билети за мачове, услуги, пътувания...

Брекзит означава, че агресивните английски клубове вече няма да могат да привличат таланти в тийнеджърска възраст, тъй като ще имат забрана от ФИФА. Особено активни в това отношение са "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити"... "Артилеристите" взеха в много крехка възраст футболисти като Сеск Фабрегас и Ектор Бейерин.

Единственият плюс е за местните момчета. Клубовете ще се принудят да обърнат по-голямо внимание на собствените кадри, по-добре да ги развиват и да им дават повече шансове.

От всичко казано обаче изглежда, че свършва хубавото време за Висшата лига и въобще за английския футбол. Предстои да разберем дали ще се случи и в каква степен.