Кристалина Георгиева, заместничката на Жан-Клод Юнкер, която отговаря за парите и кадрите в Европейския съюз призова днес за хладнокръвие и размисъл, след като британците, втората икономика на Съюза след германската и едната от двете му ядрени сили и членки на Съвета за сигурност на ООН, решиха да напуснат Европа.

Споделяйки пред български журналисти, че ѝ е "много мъчно да видя член на нашето европейско семейство да се запътва към изхода",тя каза, че най-важното за останалите 27 държави-членки и евроинституциите сега е да ограничат максимално рисковете за икономиките и гражданите си и да си дадат време за размисъл за бъдещето на Съюза.

"Много е важно да се отнасяме спокойно към последиците от това решение, защото в следващите дни и седмици ни предстои много работа да определим какви конкретно се тези последици и да направим всичко възможно да намалим рисковете за европейската икономика, ефекта върху европейските граждани", каза тя.  

"Моето послание към българите е, че в свят, който е изпълнен с толкова много рискове, ние в Европа сме, разбира се, по-силни заедно", добави Георгиева."Всички европейски лидери днес с чувство на отговорност излизат с едно и също послание - ЕС е бил в криза, това е много сериозна криза, попадаме в нея с намерението да излезем от нея заедно, с много ясна оценка за това защо сме тук и какво можем да направим, за да сме като съюз по-силни, по-отговорни пред нашите граждани".

Георгиева каза, че в близките две години, когато трябва да се водят преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС, нейното участие в приходите и разходите на бюджета на ЕС остава същото, така че в него няма да зейне неочаквана дупка.  Тя прогнозира, че много вероятно Обединеното кралство ще се опита да запази достъпа си до единния пазар на ЕС. То обаче предполага участие в разходите на ЕС. За разлика отпреди обаче напусналата страна няма да седи на масата, където се вземат решенията, но ще е длъжна да ги изпълнява.

В такова положение е Норвегия. Тя е част от европейското икономическо пространство (ЕИП) и е длъжна да спазва неговото законодателство, както и да участва в бюджета на ЕС, но не гласува в неговите органи. Норвежкото присъствие в ЕИП струва по 107 евро годишно на човек от населението, докато британското досега е струвало по 77 евро годишно на човек, каза Георгиева.  

Очаквайте подробности.