Папа Франциск "с болка в сърцето" се поклони на жертвите на арменския геноцид. Над 1,5 млн. арменци са убити през 1915 г.  Самият папа вече нарече случилото се "геноцид" като рискува да предизвика гнева на Турция, предаде Ройтерс.

Франциск се спря рано сутринта в Цицернакаберд, в мемориала и музея, посветени на жертвите от геноцида. Развълнуван, той се включи в молитва заедно с арменския президент Серж Саркисян и главата на Арменската апостолическа църква Католикос Карекин II.

"Моля се с болка в сърцето никога повече да няма трагедии като тази. Така че човечеството да не забравя и да знае как да преодолее злото с добро", написа той в книгата за гости на италиански.

В петък вечерта по време на официалната вечеря той отново използав думата "геноцид".

"Няма причина да не се използва тази дума в този случай", каза по-късно говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. "Реалността е ясна и ние никога не сме я отричали", добави той.

Франциск е на тридневно посещение в Армения. Целта на визитата му е укрепването на икуменическите отношения с Арменската апостолическа църква, насърчаването на малката и миноритарна местна Католическа църква, както и близостта към „арменския народ-мъченик“, жертва през историята на преследвания и масови убийства.