Българският национален отбор по волейбол за мъже стартира с драматична загуба тазгодишното издание на Световната лига. Възпитаниците на италианския специалист Камило Плачи отстъпиха в първия си двубой като домакини на САЩ с 2:3 гейма (25:19, 25:22, 25:27, 19:25, 12:15) в Двореца на културата и спорта във Варна. Пред близо 6 хил. екзалтирани фена, изпълнили до краен предел, че и отгоре зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна, "лъвовете" допуснаха пълен обрат от 2-0 до 2-3 гейма срещу олимпийските шампиони от Пекин 2008г.

Независимо от негативния развой на двубоя обаче, срещата се превърна в истински празник за морската ни столица. Публиката на Варна беше зажадняла за своите любимци и ги посрещна като истински герои. Зала "Конгресна" кипеше. След построяването на "Арена Армеец" в София, варненци рядко имат възможност да гледат и подкрепят на живо "трикольорите" ни, които през годините са постигали едни от най-паметните си победи именно в черноморския град.

За съжаление националите не успяха да поднесат на публиката най-жадувания подарък - победата. Решителният момент, който до голяма степен предопредели и финалния резултат в срещата, настъпи в края на третия гейм. След вихрени първи две части и пропилени 2 мачбола, волейболистите ни изведнъж рухнаха. Тодор Алексиев и компания заиграха на съвсем различно темпо. Грешките следваха една след друга, а в тайбрека и умората си каза своето.

"Загубихме, защото просто не успяхме да затворим третия гейм. Това трябва да го отдадем и на натрупване на физическа умора, защото не успяхме да поддържаме този ритъм на игра от първите два гейма. Започнахме да увеличаваме грешките на сервис, който вече не беше така ефективен и съответно падна нивото и на атаката ни." селекционерът Камило Плачи веднага след срещата.

Капитанът на тима Тодор Алексиев пък определи психологическия срив като основен фактор за негативния резултат:

"След загубения трети гейм, който имахме шанс да го затворим, не успяхме да го направим и после не можахме да си върнем същия ентусиазъм и да играем по същия начин. Не мога да кажа, че го отдавам само на липса на концентрация. Може би на липса на концентрация, а може би не можахме да се възстановим психически от този страхотен гейм, който загубихме. Не мисля, че е имало умора след първите два гейма, пак казвам, че психически не можахме да се върнем в мача."

Душата на отбора Теди Салпаров остана оптимист докрай и не пропусна да отдаде нужното уважени и благодарност към невероятната публика, която не спря да аплодира своите герои нито за миг:

"Според мен до края интригата и борбата ще бъдат жестоки, а по-добрият нека отиде на финалите. Аз се радвам, че залата беше пълна и хората показаха отново, че ни обичат. Надявам се да не сме ги разочаровали чак толкова силно. Утре ще се мобилизираме и ще излезем за победа и да зарадваме тези хора, защото както знаете няма да играем повече тук за това лято, а те заслужават."

Втората среща между отборите на България и САЩ е днес от 20:00 ч.