Икономистът Владимир Каролев призова Броксел да не принуждава Великобритания да прави стъпки за излизане от ЕС възможно най-бързо. 

"Не трябва да се бърза, трябва да помислим. Зорът, с който евробюрократите казват - излизайте веднага, е тежка политическа грешка, хвърля масло в огъня. Англичаните не харесват това, което става в ЕС. Политиците, които са назначени, а не са избрани, да мълчат малко. Искат да наказават, да нашляпат...", коментира Каролев пред Нова тв.

Според него евробюрократите, включително ръководителите на Еврокомисията и на Европарламента не трябва да бъдат глухи за посланията от Великобритания.

"Лондон гласува за оставане, провинцията гласува за излизане. Изборът е по-скоро емоционален, и за двете страни. Дебатите бяха много професионални. Не съм сигурен, че това, което се говореше на тези дебати е стигнало до гласоподавателите. С голяма сила върви подписката за следващ референдум", припомни Каролев.

И добави, че Шотландия и Ирланидия ясно са заявили, че не са съгласени да напускат ЕС, а Борис Джонсън, който е най-важният консервативен политик, подкрепящ "Брекзит" е започнал да "дава назад".

Каролев е убеден, че бюрокрацията в ЕС трябва да бъде намалена. Той смята, че Англия е най-социалната държава в Европа, защото в Германия например няма как цял живот да живееш на социални помощи без да работиш. Това обаче е чисто английски, а не европейски въпрос.

Ангел Джамбазки

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че привържениците на излизането от ЕС във Великобритания са имали много смислени аргументи. Това, което е натежало, е голямата миграция, против която ЕС не е заявил никаква политика. Друг проблем за англичаните била много тежката регламентация в ЕС.

"Това са хора със самочувствие. Престанете да се месите, престанете да казвате каква ще бъде краставицата, каква ще е формата на бутилаката за олио. ЕС е много по-успешен проект, когато се остави свободния пазар да работи", заяви Джамбазки.