На практика без дебати Народното събрание избра нов председател и шестима членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

 

КЗК е най-важният регулатор и не е редно без дискусия да има избор. Ако ние с Петър Славов и с подкрепата на Делян Добрев от ГЕРБ не бяхме поискали смяна на целия състав на КЗК, това изобщо нямаше да се случи. Най-важният въпрос е новият състав да е работещ. Затова и решихме да не издигаме партийни кандидати. Има само дна номинация от неправителствения сектор, но имаме само една и тя е на Георги Ганев. Днес ме притеснява дали фигурата на независимия експерт, на който никой не може да се обади и как да постъпи - дали няма това да притесни част от българския парламент. 

Сигурен съм, че и тука има партийни договорки. Само като погредна някои колеги и вече съм сигурен... Знаем си, знаем си се... Но ми се иска да подкрепим кандидадите, които имат авторитет, експертиза и са се доказали като честни и независими специалисти. Нека подкрепим професионалистите, а не тези, които са ни най-удобни. 

Четин Казак от ДПС репликира, че В България неправителстеният сектор не може да същестува без източници на финансиране, да кандидатства по програми и проекти. За мене е трудно да приема тезата, че някой е представител на този сектор, по дефиниция е незвисим. Напротив, мисля, че първият въпрос, който трябва да си зададем е кой финансира дейността на дадена неправителствена организация. И оттам - дали предложените номинации са наистина независими. На тез въпроси трябва да получим отговор.

Рамадан Аталай: На практика казахте, че никой друг не може да се обади по телефона на г-н Ганев, освен вие..

Мартин Димитров помоли да не се изпада на нивото на последната реплика. Вие казахте, че не вярвате на неправителствения сектор. Но ако не подкрепим кандидата на този сектор - сигналът към гражданското общество ще е повече да не прави номинации, защото не вярваме на неправителствения сектор. 

Депутатите от парламентарната икономическа комисия изслушаха в продължило почти 4 часа заседание кандидатите за нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. 

11 са подадените кандидатури, като по-голямата част са от провалилата се през март процедура, когато единственият предложен за председател - Росен Желязков (ГЕРБ), се оттегли, защото декларира, че не иска да участва в "състезание с един кон". Съставът на КЗК е от 7 членове, като един от тях е председател и за кандидатите за поста има по-високи изисквания за образование и стаж.

Сега ситуацията е същата - само ГЕРБ има предложение за председател - зам.-столичният кмет Юлия Ненкова, която е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Останалите десетима, предложени за членове на ведомството, са Николай Илиев(АБВ), Георгица Стоянова (ГЕРБ), Красимир Витанов (РБ - СДС), Анна Янева (БСП), Кирил Дойчинов (предложение на "изгонения" от ДПС Муса Палев), Стамен Гърбелов(БДЦ - НС), Димитър Кюмюрджиев (ПФ), Георги Ганев (РБ - ДСБ, гражданска квота), Пламен Киров (ДПС) и Красимир Зафиров (БДЦ, хората на Ковачки).

Кандидатите бяха представени от вносителите на техните кандидатури, а след това те започнаха да обясняват своите представи за бъдещата работа на КЗК. Кандидатът за председател Юлия Ненкова имаше 15 минути за своето експозе, а останалите - по 10 минути.

Ненкова подчерта като основна задача борбата с картелите и поиска повече правомощия за ведомството, като това да извършва проверки на място без проверяваните да бъдат предупреждавани предварително за тях от административния съд, както е сега по закон.

Димитър Кюмюрджиев обърна внимание на нуждата от нова регламентация на това фирмите сами да съдействат с информация за картелни споразумения срещу по-ниски санкции или изцяло освобождаване от санкците.

Анна Янева поиска създаването на бюро за икономически анализи и разпределяне на преписките между членовете на КЗК на случаен принцип.

Георги Ганев, който освен Янева е другият икономист сред останалите деветима юристи, също посочи необходимостта от по-сериозен икономически потенциал във ведомството.

Почти всички кандидати за ръководството на антимонополния орган акцентираха върху общите проблеми - по-ефективни производства срещу картелите, подобряване на имиджа на ведомството, контрол върху обществените поръчки за намаляване на възможностите за корупция. След това отговаряха и на поставени въпроси, повечето от които вече бяха коментирали в своите изложения.

Комисията по икономическа политика ще подготви доклад за провелото се днес изслушване, като ще предложи поотделно за всеки неговата кандидатура за избор в пленарно заседание на парламента, което ще се проведе след две седмици.