Бламирането на Георги Ганев и поставянето отново на въпроса за АЕЦ "Белене" на среща с Доналд Туск от Бойко Борисов са две новини от днешния ден, които потвърждават очевидното плъзгане наляво и на изток от страна на премиера и на управляващата партия ГЕРБ. В съчетание с нарасналата и агресивна арогантност на тандема Първанов - Нинова в публичните им изказвания на посещение в Москва, все по-очевидно става, че ни чака сериозен завой в международните позиции на България, който ще се опита да съчетае пораженска позиция спрямо натиска от Москва с по-плитка и по-формална принадлежност към западния съюз.

ГЕРБ НЕ ДОПУСНА ГЕОРГИ ГАНЕВ ЗА ЧЛЕН НА КЗК

На политическо ниво тази тенденция ще бъде облечена във все по-открития съюз с Първанов и БСП от страна на ГЕРБ и в успешния опит за маргинализация на и без това разединените фракции във и около Реформаторския блок. Обяснението на процеса е относително просто - Борисов се страхува от нарастващия натиск от Москва и се стреми чрез компромиси с руската пета колона да съхрани ролята си на основна властова фигура в България. За съжаление - както е добре известно от други подобни случаи - ще му се наложи да изтърпи ударите, да изяде солта и да си плати по възможно най-високата цена - цената на собствената си власт - компромисите и поддаването на руския натиск.

БОРИСОВ ПОИСКА ОТ ТУСК ЯСНА ПОЗИЦИЯ ЗА ГАЗОВИЯ ХЪБ И АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Когато успеят да дойдат на власт, партньорите му от руската пета колона с помощта на господарите си ще отстранят първо него, за да си разчистят пътя към по-нататъшен реванш в евразийска посока. Единствената по-дългосрочно добра новина, следваща от това положение на нещата е оставянето на все по-широко пространство зад оттеглящия се наляво ГЕРБ за истинска национална европейска и атлантическа политика. Надявам се, че това пространство може да бъде оползотворено от хора и политически платформи с визия и прагматизъм - а не от партизани, зазубрили евроатлантическа лексика и патос.

...

Коментарът на политолога Огнян Минчев е от фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.