След 23 юни и обявяването на резултатите от Брекзит една от най-обсъжданите теми е как ще стане раздялата на Великобритания с Европейския съюз. Оказа се, че и по тази доста специфична тема има много специалисти - препоръки в социалните мрежи не липсват. Непрекъснато се цитира чл. 50 от Договора на ЕС, който регламентира случаите, при които членка на Съюза реши да го напусне. Какво се казва в този получил такава голяма популярност напоследък член 50.

В Портал Европа припомнят какво гласи той:

Член 50

1. Всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от Съюза.

2. Държавата-членка, която реши да се оттегли, нотифицира за намерението си Европейския съвет. В съответствие с насоките, дадени от Европейския съвет, Съюзът договаря и сключва споразумение с тази държава, с което се определят редът и условията за нейното оттегляне, като се вземат предвид рамките на бъдещите ѝ отношения със Съюза. Това споразумение се договаря в съответствие с член 218, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Съветът сключва споразумението от името на Съюза, като действа с квалифицирано мнозинство след одобрение от Европейския парламент.

3. Договорите престават да се прилагат спрямо засегнатата държава от датата на влизане в сила на споразумението за оттегляне, или при липса на такова, две години след нотификацията, посочена в параграф 2, освен ако Европейският съвет в съгласие със засегнатата държава-членка не реши с единодушие да продължи този срок.

4. За целите на параграфи 2 и 3, членът на Европейския съвет и на Съвета, който представлява оттеглящата се държава-членка, не участва нито в обсъжданията, нито в решенията на Европейския съвет и на Съвета, които се отнасят до нея.

Квалифицираното мнозинство се определя в съответствие с член 238, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз.

5. Ако оттеглилата се от Съюза държава поиска да се присъедини отново, по отношение на нейната молба се прилага процедурата, посочена в член 49.

*Консолидираните текстове на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането на Европейския съюз са на: http://europe.bg/…/konsolidirani-tekstove-na-dogovora-za-ev…