Атина - По-малко от година след повторните парламентарни избори в Гърция радикалната левица СИРИЗА вече не е първата политическа сила в страната. Според изследване на агенцията за социологически проучвания Pulse, изготвено по поръчка на телевизия Action 24, дясноцентристката партия Нова демокрация води с 6,5 % в предпочитанията на гражданите.

По-конкретно на въпроса „За коя партия бихте гласували на предстоящи избори?”, 30 % от участниците са заявили, че биха подкрепили Нова демокрация и 23,5 % - СИРИЗА.

Нацистката „Златна зора” продължава да се намира на трето място с подкрепата на 6,5 % от избирателите, въпреки че срещу член и депутати от партията тече съдебен процес за убийството на гръцкия рапър Павлос Фисас през септември 2013 г.

На четвърто място в класацията на предпочитанията на гръцките избиратели се намира Комунистическата партия (5,5%), следвана от Съюза на центристите (3%).

Според резултатите на конкретната анкета както лявоцентристката партия „Потами”, така и коалиционният партньор на СИРИЗА – „Независими гърци”, не биха влезли в следващия парламент с процент от 2,5 %. Такава е подкрепата на участниците и към двете партии, които възникнаха след референдума миналото лято, когато хардлайнерите напуснаха СИРИЗА. За партията „Лаики енотита” („Народно единство”) и новосформираната „Плевси димократиас” („Плаване към свободата”) биха гласували също едва 2,5 % от избирателите.

Процентът на колебаещите се е 3,5 %, а други 3% не са пожелали да отговорят на въпросите на анкетата.

52% от участниците са изразили убеждението си, че следващите избори ще бъдат спечелени от Нова демокрация. За СИРИЗА съответният резултат е 29%. Лидерът на „сините” Кириакос Мицотакис води в класацията за „предпочитан премиер” със 29%, а настоящият министър – председател Алексис Ципрас е втори с процент 22%.

ЯНИС ВАРУФАКИС СТРУВАЛ НА ГЪРЦИЯ 100 МИЛИАРДА ЕВРО

Огромното мнозинство от участниците (78%) са определили като негативно постигнатото преди седмица споразумение между правителството и кредиторите във връзка с първия мониторинг за изпълнението на условията на спасителната програма. Положителен отговор на този въпрос са дали само 17% от анкетираните.

Според 79% от тях прилаганата в момента икономическа политика не води към икономически ръст. В същото време 64% са оценили като положително развитие завършилата по-рано този месец приватизация на старото атинско летище. Други 30% смятат, че това решение не е в правилната посока.

Конкретното изследване е поредното, което показва обрат в политическите настроения през последните месеци. Според анализатори спадът на подкрепата към СИРИЗА и очертаващата се загуба на следващите парламентарни избори, когато и да се състоят те, са основната причина за инициирания от правителството дебат за промяна на изборното законодателство.

Промяна на избирателната система

По време за заседание на централната комисия на левите през изминалия уикенд бе взето решение правителството да внесе в парламента проектозакон за промяна на изборната система от мажоритарна на пропорционална. Точното съдържание на правния документ все още не е известно, но според източници той ще включва още премахване на бонуса от +50 депутатски места за първата по спечелени гласове партия и предоставяне на право да гласуват на 17-годишните. Прагът от 3% за влизане на дадена партия в парламента се очаква да остане непроменен.

За да бъде приет и задействан още на следващите избори, проектозаконът трябва да бъде подкрепен от 200 депутати. Това означава, че правителственото предложение трябва да бъде подкрепено и от опозиционни партии, тъй като общият брой на депутатите от СИРИЗА и Независимите гърци е 153.

Алексис Ципрас вече започна консултациите си с лидерите на опозицията. Но въпреки очакванията, че искането за пропорционална изборна система би могло да сближи СИРИЗА и Комунистическата партия, то се превърна в повод за остра конфронтация между двете партии. В резултат на това управляващите едва ли биха могли да разчитат на подкрепа от страна на 15 депутати – комунисти.

Засега не е изяснена окончателно позицията на останалите три опозиционни партии ПАСОК (16 депутати), „Потами” (10 депутати) и Съюз на центристите (9 депутати).

Категорично против промяната на избирателната система е и Нова демокрация, чийто лидер заяви, че при напускането на властта Алексис Ципрас „иска да постави бомба в основите на политическата система.

Кириакос Мицотакис обясни, че при въвеждането на пропорционална система ще бъдат нужни трима коалиционни партньори за сформирането на правителство. „Това е престъпно, защото наличието на толкова широка коалиция основната опозиционна партия ще бъде „Златна зора”.

Лидерът на Нова демокрация каза още, че СИРИЗА иска да смени изборното законодателство, за да прекъсне подкрепата към Нова демокрация. Той заяви, че ще го промени, когато партията му спечели властта. По думите на Мицотакис Нова демокрация е за предоставянето на право на глас на гърците в чужбина в страните, в които живеят.