Сред терористите, извършили атентата на летище „Ататюрк“ в Истанбул на 28 юни, може да има един или повече хора от Чечня или Централна Азия, пишат турските медии.

ЖЕРТВИТЕ ВЕЧЕ СА 42

Засега Анкара не разполага с официална информация за народността на камикадзетата. Телата им все още не са идентифицирани. Но турското разузнаване не изключва версията поне един от атентаторите да е чужденец.

На тази снимка се виждат двама от атентаторите, заснети от камерите на летището.

Според телевизия Хабертюрк един от самоубийците може да е бил чеченец. По данни на програамата той пристигнал в Турция от сирийския град Рака - "столица" на "Даеш" ("Ислямска държава").

КАК БЕ ИЗВЪРШЕН АДСКИЯТ АТЕНТАТ (ВИДЕО+СНИМКИ)

В. "Хюриет" и някои други турски медии твърдят, че името на терориста е Осман Вадинов.

Източник от правоохранителни те органи в Севернокавказкия федерален окръг на Русия обаче заяви, че лице с такова име никога не е живяло в Чечня. Освен това Осман и Вадинов не били характерни за региона име и фамилия.

Според друг турски вестник - "Миллиет", и тримата атентатори може да са били от Централна Азия, и по-точно от Таджикистан.

Новинарският сайт Karar.com, пък твърди, че кървавата баня била планирана от 7-членна терористична клетка. А самоубийците били от Чечня, Узбекистан и Киргизстан.

Същевременно турската полиция днес извърши прочесване на бедняшки предградия на Истанбул и третия по големина град в страната Измир, предаде Ройтерс. Силите на реда издирват предполагаеми участници в клетка на "Даеш". Арестувани били 13 души, заподозрени в контакти с джихадистката организация, съобщи телевизия НТВ. Трима от тях са чужденци.