Гласувахме добър антикорупционен закон, но не се знае какво ще стане с него и това е тревожно, коментира съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев пред БНТ. Според него законът ще бъде окастрен между първо и второ четене.

В залата се видя, че голяма част от хората, които го подкрепиха, го направиха от чисто лицемерие – видя се най-ясно в ДПС. Патриотичният фронт пък го подкрепи въз основата на мръсна политическа сделка – подкрепата за този закон беше изтъргувана срещу подкрепата на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок за ограничаване на избирателните права на българите в чужбина, каза още Кънев.

Той обобщи:“Така че реална подкрепа от над 120 народни представители в парламента няма.”

Лидерът на ДСБ напомни, че ДПС, Патриотичният фронт и част от ГЕРБ са заявили предварително намерението си да “търсят солидна промяна на закона между първо и второ четене”, а вицепремиерът Кунева и част от депутатите, подкрепили законопроекта, са показали, че нямат нищо против това.

Според него сега внесеният закон е по-слаб от първия мариант на проекта по две причини – отначало се е предвиждало създаването на едноличен орган и председателят на антикорупционното бюро да се назначава от президента. "Сега се преминава към избор от парламента, а нашето доверие към способността на Народното събрание да избира без партийна договорка е много ниско. Нещо повече – депутатите трябва да са основната цел на този закон, защото в парламентарната република корупцията в голяма степен е съсредоточена в парламента", каза Кънев.

“Вече законът е по-слаб. Има следващ проблем и той е какво ще му се случи между първо и второ четене. Българският парламент от първия мандат на ГЕРБ – от ерата на госпожа Фидосова насам, реалните законодателни промени се извършват между първо и второ четене. Внасят се трафаретни, парадни закони, показни закони – както едно време имаше показни закони, сега има показни закони. Това е законът на първо четене – той изглежда добре. Между първо и второ четене настава голямата сеч и накрая излиза боклук, с извинение”, категоричен беше лидерът на ДСБ.

Така беше с промените в конституцията, даде пример той и обвини представителите на ГЕРБ, ДПС и ПФ за лошия резултат.

Пример в подкрепа на възраженията си Кънев даде и с гласувания тази седмица нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. По думите му антимонополният орган е бил попълнен с тройкаджии от Югозападния университет и с лично протеже на Румен Овчаров, който е представител на държавата в "Лукойл".

"Изхвърлиха един изключителен учен", отбеляза за икономиста Георги Ганев лидерът на ДСБ. Изводът му е, че при второ поредно гласуване в парламента на този важен регуратор депутатите са загърбили и са прокарали корпоративни интереси.