Режисьорът на „Ловецът на елени“, класическият филм от 1978-а за Виетнамската война, почина, съобщава Би Би Си, като се позовава на негов приятел и бивш адвокат. Носителят на два "Оскар"-а Майкъл Чимино е издъхнал в съня си в събота, в дома си в Лос Анджелис.

77-годишният Чимино, режисирал осем заглавия, ще бъде запомнен с кариера от възходи и падения. Докато „Ловецът на елени“ се смята за един от най-добрите филми в историята на Холивуд въобще, следващият му проект, „Портите на рая“ (1980), е по-скоро провал.

„Ловецът на елени“, със своята прочута сцена на игра на руска рулетка между Робърт де Ниро и Кристофър Уокън, спечели пет "Оскар"-а, включително за най-добър филм. Той разказва за група приятели от Пенсилвания и унищожителния ефект на Виетнамската война върху тях – едновременно върху тези, които са се сражавали, и тези, които са останали в малкото си родно градче.

След успеха на „Ловецът на елени“ Чимино пише и режисира „Портите на рая“. Той се оказва финансова катастрофа – надхвърля четири пъти бюджета си, забавя се с една година и почти довежда до фалита на финансовото си студио „Юнайтед Артистс“. Все пак, наскоро заглавието с Кристофър Уокън и Крис Кристофърсън наскоро получи признание, като бе поставено сред 100-те най-велики американски филми.

В ранните си години Чимино се занимава с реклама. Прави дебюта си в киното с „Мълнията и Леката стъпка“ (1974), с Клинт Истууд и Джеф Бриджис. Снимал е още „Отчаяни часове“ (1990) с Мики Рурк и Антъни Хопкинс, както и гангстерският „Сицилианецът“ (1986), адаптиран по роман на създателя на Кръстника, Марио Пузо.

Според някои анализатори пазарният провал на „Портите на рая“ води до края на проектите в Холивуд, задвижвани от режисьори, в края на 70-те години, както и до налагането на далеч по-строг контрол върху филмовите бюджети.

Площад Славейков