Отлагането на съобщаването на името на кандидата на ГЕРБ за есента е много задължителен ход с оглед на ситуацията, до която се докараха, коментира тази сутрин по Нова тв социологът Андрей Райчев. 

Първият въпрос пред управляващата ГЕРБ бил дали е в кондиция да играе сама или има нужда да да привлича други. "Техният анализ е няма нужда, съперникът ще е червен, няма нужда да се викат предварително десните, те так или иначе ще се наредят и ще гласуват", направи бърз анализ Райчев.

След което се впусна в обсъждането на добрите и лошите страни на имената, които се спрягат за възможни кандидати на ГЕРБ.

Според него Йорданка Фандъкова е "много скъпа", не може да бъде изтеглена от кметското място в София. След това отписа и еврокомисаря Кристалина Георгиева.

"Тези дни стана скандал от първа величина с Кристалина Георгиева, която кандидаствала Албания да я издигне за ООН, Албания й отказала. Не мога да си представя как понася това Борисов. Това е страшен удар", разказа социологът, който не крие пристрастията си към кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН.

Накрая Райчев се зае с шефката на парламента. "Остана Цачева - тя не е много силен кандидат, не е атрактивна, някакси е по- лелческа, може да е добър президент, но не е добър кандидат-президент", беше безпощаден той.

"Все пак Цачева е побеждаем президент, българинът обича друг тип президент, пък е и жена", подхвърли той, без да се уточнява..

Райчев отново разчепка варианта Борисов-кандидат за президент на ГЕРБ. "Остана и самият Бойко Борисов. Това е резервата, затова ще бавят до последния момент. Все едно Стоичков да се яви на изпит за футболист, няма нужда от никакви доказателства. И Борисов няма нужда от предизборна кампания", разясни той.

След като осветли вътрешните проблеми, Райчев се гмурна в анализ на международното положение.

Англичаните не знаеха какво правят”, изкоментира той.

„Има проучвания, че 12% от тези от 52 на сто от британците, които гласуваха за излизане на страната от ЕС, ако знаеше, че наистина ще се стигне до напускане, нямаше да гласува по този начин”, обясни той.

„Ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия ще излезе от Великобритания и ще влезе в ЕС. Северна Ирландия са с неизвестна съдба. Обединеното кралство може да стане разединено кралство”, коментира още Райчев.  Има огромен династически проблем, смята той.

„Мен ако питате, не е изключено кралицата да абдикира”, отсече той. 

Какво направи след Брекзит, излезе пред нацията и каза: "Жива съм".

"Видяхме Камерън е политически труп, сега и лейбърите ще заколят своя", продължи Райчев да чертае картината.

Той отбеляза обаче, че Европа реагирала разумно след Брекзита. Той, парадокално, повлиял положително за Европа, проевропейските настроения в ЕС нараснаха. "Европейската реакция се оказа здрава реакция, струпаха се и започнаха да мислят с главите си", заключи Райчев.