През последното десетилетие се засили вниманието към типа корупционни сделки, който обикновено се обозначава като „завладяване на държавата”...

Завладяването на държавата представлява сложна форма на корупция, която се проявява по два основни начина:

• Завладяване на обществени институции от частни интереси, т.е. случаите, когато едри бизнес интереси използват различни форми на корупция, за да си гарантират монополна или привилегирована позиция в определени сектори;

• Завладяване на публични институции (тяхното приватизиране), т.е. случаите, когато публичните институции се използват за събиране на „рента” от своите служители и/или техните началници по върховете на управленската йерархия“.

Това описание на израза „завладяна държава“ присъства в годишния доклад за оценка на корупцията на Центъра за изследване на демокрацията. На събитието по неговото представяне присъстваха най-високопоставени фактори от държавата, която всички изказвали се обявиха за завладяна.

Прозвучаха призиви за консенсус срещу корупцията, за прелом в антикорупционната борба и за отвоюване обратно на държавата. Завладяната.

Кратък списък на лицата, които призоваха да си отвоюваме обратно завладяната държава:

Росен Плевнелиев – президент от 2012 г., министър на регионалното развитие от 2009 до 2011 г.

Румяна Бъчварова – вицепремиер от 2014 г., министър на вътрешните работи от 2015 г., член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която управлява от 2009 г. с кратко прекъсване. (срещу нея седеше главен комисар Ивайло Спиридонов – директор на ГДБОП от 2015 г.)

Меглена Кунева – вицепремиер от 2014 г., министър на образованието от 2016 г., лидер на партията ДБГ, която е част от управляващото мнозинство. Преди това е министър по европейските въпроси от 2001 г. до 2007 г.

Екатерина Захариева – министър на правосъдието от 2015 г., два пъти вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебните правителства през 2013 и 2014 г.

Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд от 2015 г.

За да бъде пълна гарнитурата, липсваха само министър-председателят, председателят на Народното събрание и главният прокурор.

Панелистите в днешния форум се съгласиха, че държавата е завладяна и призоваха да си я отвоюваме обратно.

Ами, отвоювайте. Или кажете какво и кой ви пречи.