СТРАСБУРГ - Дори след труса на британския референдум Европа може да промени свои политики, но не и приоритетите си. Това заяви във войнствена реч пред Европейския парламент днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В разгорещен дебат за т.нар. Брекзит (напускане на ЕС -б.а.) той не спести нетипични за длъжността си остри думи към лидерите на британската кампанията за излизане от Европа. По по думите му, след като са предизвикали катастрофата, днес те се крият от отговорност за бъдещето на страната.

"Съгласен съм с всички онези, които казват, че не можем  да продължаваме както преди... Ние ще променим нашите политики, но не бива да правим промени в нашите приоритети", каза Юнкер пред поляризирана пленарна зала, сменила обичайния умерен речник с хаплив. "Не можем както преди, но не можем да ревизираме всичко".

Сега Европа трябва да изпълни решенията си - да завърши енергийния съюз, единния дигитален и капиталов пазар, банковия съюз, посочи председателят на Комисията.

"Героите на Брекзит от вчера са тъжните герои на Брекзит от днес", каза Юнкер, който според печата на Острова е подразнил германската канцлерка Ангела Меркел с нападките си срещу тях и с натиска Обединеното кралство да подаде молба за напускане по-бързо.

"Тези, които предизвикаха ситуацията в Обединеното кралство, подадоха оставки. (Борис - б.а.) Джонсън, (Найджъл- б.а.) Фараж се оттеглиха", каза Юнкер за бившия кмет на Лондон и за лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство, който отсъстваше от дебата.  "Те са ретро-националисти, а не патриоти. Патриотите не подават оставки".

Докато получи подкрепа от двете най-големи политически групи гласували за неговата Комисия - Европейската народна партия и Социалистите и демократите - Юнкер срещна отпор от лидера на Европейските консерватори и реформисти Сайед Камал:

"Колкото повече Комисията се опитва да притиска хората в Обединеното кралство, толкова повече тя оправдава решението, за което те гласуваха".

Той упрекна Юнкер, че е "постлал червена пътека" за първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която миналата сряда се срещна с Юнкер в Брюксел. Стърджън поиска разговори за оставане на страната ѝ  в ЕС, ако британското правителство изпълни волята на избирателите и започне преговори да го напусне. Веднага след референдума тя обяви, че подготвя законодателство за нов шотландски референдум за независимост. Преди четири години сънародниците ѝ гласуваха с 55 на 45 процента против отделяне от Обединеното кралство,  но на 23 юни т.г. те подкрепиха с 62 на 38 процента оставането в ЕС.

Шотландският пример може да се окаже заразителен и за други сепаратистки движения като например в Каталония и в Баската област в Испания, каза Камал.

В тънко завоалирана  критика към председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който говори преди него за срещата на върха на ЕС след британския референдум, Юнкер започна речта си със забележката, че няма да перифразира решенията на Европейския съвет.

"Няма да намерите истината, като повтаряте", таза той. За разлика от Юнкер, който е близо до федералистите, Туск е по-скептично настроен към задълбочаване на интеграцията и за отчитане на масовите реакции срещу нея.

"Ясно е, че твърде много хора в Европа са недоволни от сегашното състояние на нещата на национално и на европейско ниво", каза Туск.