Миналата седмица донесе две лоши изненади.

Първата е, че "брекзитърите" изглежда нямат представа какво да се прави. Напомнят ми за плъхове, бягащи от потъващ кораб. Камерън подаде оставка. Джонсън напусна. Фараж иска повече време за себе си,  за да харчи европейската си заплата. Човекът за напускане остава. Последният воин може би ще е жена. Като във времето на Тачър, мисля, че само жена може да се оправи с разделената партия на торите.

Но още по-изненадваща и шокираща беше реакцията на Европейския съвет на това политическо земетресение. Единствената му реакция беше, че не бива да променяме нищо, става дума само за по-добро прилагане на същесвуващите европейски политики.

Съветът изглежда не разбира, че референдумът за Брекзит не е единично събитие. Референдумът в Дания. Референдумът на Украйна в Холандия. Сега Обединеното кралство. Какво чакате? За следващия референдум във Франция или в Италия?

Кога ще признаете, че повече не можете да защитавате тази Европа? Тази Европа трябва да се реформира и проектът трябва да бъде представен на хората. Защото истината е, че европейските граждани не са против Европа. Те са против тази Европа.

Последното проучване на Евробарометър от април е много ясно:

-в борбата против тероризма 82% искат да видят ЕС да предприеме повече действия;

-в борбата против безработицата 77% искат да видят ЕС да предприеме повече действия;

-по въпроса за миграцията например 74% искат да видят ЕС да предприеме повече действия;

-в охраната на външните граници 71% искат да видят ЕС да предприеме повече действия.

На всички 15 въпроса отговорът е кристално ясен: "искаме обновено европейско действие".

Не Европа, която се е специализирала да прави законодателство за точните размери и цветове на кутията с цигари, за количеството вода в тоалетното казанче или за нивото на субсидии, които футболен клуб може да получи от местното правителство.

Това, което искат е:

-Европейска  гранична и брегова охрана и европейска политика по убежището и миграцията за справяне на миграционната криза;

-европейски способности в разузнаването за борба с тероризма;

-европейско правителство да осигури еврото;

европейска армия да пази нашите граници.

Неудобната истина или по-добре "вашата удобна лъжа", че по-доброто приложение ще свърши работата, значи, че още от същото ще ни извади от кризата. Това ще е да заравяме главите си в пясъка. Гражданите искат да работим заедно за друга Европа. Европа, която постига истински резултати.

Днес ние вървим, спейки, към катастрофа, към 27 други референдума, които ще довършат Европейския съюз.

Така че да не бъдем наивни. Хлабава конфедерация от национални държави, основаваща се на решения с единодушие никога няма да да може да постигне решителни резултати. Трябва реформа на Съюза. И тя ни трябва сега.

Съюзът или ще се промени, или ще умре.

*Ги Верхофстадт е бивш министър-председател на Белгия и лидер на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент. Известен е с федералистките си възгледи. Публикуваме с малки съкращения днешната му реч в пленарното заседание на парламента в Страсбург именно заради нейната дискусионност.