СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Германските хора на наемния труд ще могат да излизат в пенсия и на 63 години, ако са се осигурявали 45 години.
Законът бе приет с внушително мнозинство от Бундестага и влиза в сила от 1 юли. “За” бяха 460 народни представители, 64-ма – "против", а 60 се въздържаха.

Досегашната пенсионна възраст беше 65 г. и 3 месеца с тенденция към увеличаване. Имаше възможност и за по-ранно пенсиониране, но за сметка на размера на парите за старост.

Друга придобивка е увеличението на пенсиите на майките. И това го има в социалната държава Германия, практиката е отдавнашна. Родилите (или отгледали осиновени деца) получават надбавка към пенсиите си.

С новия закон жени, станали майки преди 1992 г., получават по две години трудов стаж за дете над отработения. Така сега “майчинската добавка” се вдига с по 28 евро месечно за Западна Германия и с по 26 евро в Източна (бившата ГДР). Разлики в заплатите и пенсиите все още има, тъй като в тогавашната ГДР сумите са били скромни в сравнение с тези от ФРГ. Те постепенно се изравняват.

Мярката (повече пари за отгледано дете) ще получат 9,5 милиона жени и 150 000 овдовели мъже.

Новата законова уредба – по-ранно пенсиониране и увеличение на пенсиите на майките, засяга 10 милиона германски граждани - хора с дълъг трудов стаж, такива, които по здравословни причини не могат повече да работят и майките. Това е най-мащабната социална реформа в историята на ФРГ. Тя струва на хазната допълнително по 10 милиарда евро годишно.

“Това не е подарък, хората са го заслужили с работата си”, заяви вчера министърката на заетостта, социалдемократката Андреа Налес. Точно тя би двигателят на промените. 

Християндемократите на канцлерката Ангела Меркел бяха "против", заради огромните разходи, но отстъпиха пред алтернативата да не се сформира кабинет. Пенсионната реформа беше едно от основните искания на социалдемократите, за да създадат широка коалиция след общите избори на 22 септември 2013 г. Ако християндемократите, които спечелиха най-много гласове, но недостатъчни за самостоятелно управление, не отстъпеха, трябваше да се отиде на нови избори. Такъв прецедент с историята на ФРГ няма, няма и искания за избори до дупка. Отговорните политици винаги се съобразяват с народния вот.

Сред сегашните промени при пенсионирането има и още една. Вече не е задължително да се пенсионираш на 65 години, стига да искаш и да можеш да работиш. При досегашния закон излизането в пенсия на 65 г. беше задължително – няма не искам, няма недей. Навършиш ли възраст, макар да не ти стига трудов стаж, излизаш в пенсия. Става въпрос за хора на наемния труд, а не за такива с частни фирми.

Майки във ФРГ през 1961 г.