С елемент на заплаха евродепутатът Николай Бареков реши да напомни за своето съществуване. По време на пленарната сесия в Страсбург Бареков, който принадлежи към групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, обявил:

„Европа има само един път, г-н Юнкер - change or death! (промяна или смърт)“ . 

В Страсбург се провежда пленарна сесия на ЕП, на която присъстват председателят на Европейския Съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан -Клон Юнкер.

„Камбаната в Европа отдавна бие, но вие се правихте на глухи. Е, англичаните сложиха мегафона пред камбаната с Брекзит и сега разбрахте, че с тази европейска формула наистина е приключено“, продължил Бареков.

Той решил да разнищи и по-дълбоките причини. Според него проблемът идва от там, че Европейският съюз е сбор от някои богати и други много бедни държави – корумпирани при това. „Англия и България са от двете страни на фунията – едните повече получават, другите  даваха повече. Резултатът – нула, след като и двата народа са отчаяни и не ги интересува свободното движение на стоки и капитали“, казал Бареков, който оглавяваше кракопросъществувалата популистка формация "България без цензура".

„Българският политически елит беше корумпиран и преди членството в Европа, но сега е десетки пъти по-корумпиран и по-богат с огромните фондове, които изляхте в България и те масово бяха ограбени от няколко човека и олигархията“, завършил той.

Известният със своята кратка политическа памет Бареков пропуска "дребния" факт, че оглавяваше телевизия и после партия, финансирани с олигархични пари.