СИМОНА РУСЕВА

Европейската централна банка (ЕЦБ) представи днес в централата си във Франкфурт на Майн новата банкнота от 50 евро. Тя е със специална защита, а за разлика от старата “евро” е изписано и на български език.

Статистиката показва, че досега това е най-фалшифицираната банкнота в евро. В бъдеще бандитите ще бъдат силно затруднени в престъпния си бизнес.

След подмяната на банкнотите от 5, 10 и 20 евро това е следващата стъпка на ЕЦБ в пускането на пари със специална защита. Водният знак показва портрет от гръцката митология – този на Европа.

Както и при вече подменените 5, 10 и 20 евро и тази с номинал 50 ще е със специален слой лак, който удължава живота.

Производството на една банкнота струва средно 8 до 9 евроцента.

Новите пари ще влязат в обращение на 4 април догодина. Това време е необходимо, за да се даде възможност на банките и на търговците да обучат персонала при боравеното с новите пари, както и на фирмите, поддържащи банкомати. Те трябва да се пренастроят за новите банкноти, за да ги разпознават.

При въвеждането на новите банкноти от по 5 евро на 2 май 2013 г. възникнаха сериозни проблеми. На много автомати в еврозоната потребителите не можеха да си платят паркинг или билет, тъй като софтуерът не беше осъвременен.

На 23 септември 2014 г. се появи новата банкнота с номинал 10 евро, а на 25 ноември 2015 г. – тази от 20 евро. На всички досега подменени евробанкноти “евро” е изписано и на български език.

Да напомним, че няма срок за подмяна на старите пари. Без ограничение във времето те могат да се обменят срещу нови във всяка национална банка в Европа. Производството им се спира, банките престават да ги предоставят, но които са у потребителите или в сейфове, не губят от стойността си.

Предстои да бъдат подменени и банкнотите с номинал 100 и 200 евро. Тази от 500 евро ще излезе от обращение в края на 2018 г., тъй като се ползва предимно за тъмни сделки, пране на пари и финансиране на тероризма. Банкнотите от 500 евро също ще могат да се обменят безсрочно във всяка национална банка в Европа.

На появилите се слухове, че след 500 евро ще бъдат премахнати и останалите евробанкноти, а плащания ще стават единствено по електронен път, днес председателят на ЕЦБ Марио Драги отговори: “Краят на банкнотите с номинал от 500 евро няма нищо, действително абсолютно нищо общо с някаква отмяна на парите за плащане в брой.”