Руският премиер Дмитрий Медведев носи луксозни обувки на стойност 50 000 рубли (772 долара), съобщи фондът за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални.

И публикува снимки. Отделно е посочена и цената на модела, който има Медведев. Тя обаче е малко по-ниска - 725 долара.

Така или иначе, съобщението взриви социалните мрежи. То дойде само месец и половина, след като Медведев бе заснет как казва на пенсионер в Крим:

"Пари няма. Дръжте се."

Репликата бе в отговор на оплакване, че руските власти не индексират пенсиите.

"Медведев с обувки Jimmy Choo за 50 000 рубли поздравява пенсионерите с техните неиндексирани пенсии. Дръжте се!", пише в профила в туитър на ФБК.

Според активисти наа Фонда не е редно в страна, където четвърт от населението е на прага на бедността, премиерът да се разхожда с луксозни марки.

Самият Медведев засега не е коментирал разкритията.

Само преди два дни Алексей Навални съобщи, че първият руски вицепремиер Игор Шувалов си купил наведнъж цели 10 апартамента с обща площ 700 квадратни метра в една от знаменитите московски жилищни сгради, известни като Сталинските небостъргачи. Той купил всички жилища на 14-ия етаж в един от тях с намерението да ги обедини. Пазарната им стойност била над 600 милиона рубли (9,26 милиона долара).

Интересното е, че апартаментите се водят не на Шувалов, а на негово доверено лице. Това е Сергей Котляренко, който управлява семейния бизнес на вицепремиера. Така висшият руски държавник не декларирал купените жилища.