Руският разузнавач беглец Александър Потеев е починал в САЩ, съобщи Интерфакс, като се позова на собствени информирани източници.

Засега информацията не е потвърдена от друго място и се проверява. От Службата за външно разузнаване (СВР) в Москва заявиха, че не коментират такива твърдения.

Полк. Потеев избяга в САЩ и бе осъден в родината си задочна на 25 години затвор за измяна. Той е човекът, издал през 2010 г. на САЩ група руски разузнавачи начело с красавицата Ана Чапман.

По данни на един от източниците на Интерфакс разведчикът може да е починал на територията на САЩ. Друг източник потвърдил сведенията, но не изключил това за е дезинформация с цел за предателя да бъде забравено.

В началото на избухналия шпионски скандал руските медии не съобщаваха името на Потеев. Те писаха само, че до провала се стигнало след предателството на сътрудник на спецслужбите.

Името на агента предател се появи в средата на ноември 2010 г. Тогава няколко източника от различни руски ведомства съобщиха срещу гарантирана анонимност, че групата разузнавачи била предадена от бившия началник на американския отдел на Управление "С", т.е. нелегалното разузнаване, на СВР.

Тогава стана ясно също, че Потеев избягал от Русия в САЩ през юни същата година - броени дни преди визитата във Вашингтон на тогавашния руски президент Дмитрий Медведев. Няколко дни по-рано за Америка с различни мотиви отпътували неговите син и дъщеря.

През юни 2011 г. Московският окръжен военен съд (МОВС) задочно осъди Потеев на 25 години затвор. Бившият полковник от СВР бе признат за виновен в държавна измяна и бягство. Съдът постанови също той да плати на държавата глоба в размер на заплатата си за една година.

Съдът призна, че действията на Потеев са нанесли значителни щети на руското разузнаване. Заради него американските спецслужби научили механизма на финансиране на агентите зад граница и каналите за връзка. Потеев умишлено, в ущърб на сигурността на Русия и с цел отклоняване от военна служба, предал на неустановени представители на ЦРУ тайни сведения за мрежа от руски разузнавачи. Според източници от спецслужбите на Москва нанесените от него щети на родината възлизат на 50 милиона долара.

През декември 2010 г. Владимир Путин, който тогава бе премиер на Русия, нарече публично беглеца "скот", "свиня" и "предател". Но не спомена името му.

 

Анна Чапман и другите разведчици

 

Анна Чапман често се появява на светски
събития в Русия. Снимка ЕПА/БГНЕС

На 27 юни 2010 г. в САЩ бяха арестувани 10 души по обвинение в изпълнение на "дълбоко законспирирани задачи". Арестуваните пребиваваха под фалшива самоличност на чужденци.

Задържани бяха Ричард и Синтия Мърфи (истинските им имена са Владимир и Лидия Гуриеви, Вики Пелаес, Хуан Ласаро (истинско име Михаил Васенков), Анна Чапман, Майкъл Зотъли и Патриша Милс (истински имена Михаил Куцик и Наталия Переверзева), Михаил Сьоменко, Доналд Хийтфийлд и Трейси  Фоули (истински имена Андрей Безруков и Елена Вавилова).

Малко по-късно външното министерство в Москва призна, че арестуваните са руски граждани. Срещу свободата на деситимата Москва предаде на Вашингтон четирима руснаци, осъдени за шпионаж и помилвани от президента.

Единствен от арест се измъкна Павел Капустин, подвизавал се под фалшивото име Кристофър Мецос. Той е човекът, който вероятно е плащал на шпионите. Мецос-Капустин бе арестуваан на 29 юни 2010 г. В ипър при опит да се качи на самолетза Будапеща. Пуснат под гаранция срещу 33 000 долара, той изчезна и оттогава САЩ го смятат за беглец.

Анна Чапман (в момента на 34 г.) се превърна в хит след нейното разконспириране. тя получава британско гражданство, след като се омъжва за британеца Алекс Чапмън. Първо живее в Лондон. Когато е командирована с шпионска задаача в Ню Йорк, Анна официално се занимава с онлайн търговия с недвижими имоти по света чрез фирмата си PropertyFinder LLC. След залавянето й в САЩ и предаването й на Русия тя поиска да отиде отново в Лондон. Британските власти обаче анулираха гражданството й. Тогава Анна Чапман се установи в родния си Волгоград и започва работа във Фондсервисбанк.