Премиерът Бойко Борисов се зае лично със спасяването на чинари по улиците на Силистра, след като разследване на "Дневник" разкри, че се подготвя изсичането на 100 дървета заради ремонти по европроект.

От Министерския съвет обявиха, че Борисов е разпоредил на министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проектът за реконструкция и рехабилитация на ул. „Симеон Велики” и площад „Албена” на община Силистра да бъде преразгледан и да не получава европейско финансиране, докато няма ясни гаранции, че при реализацията му няма да бъде засегнато нито едно здраво дърво.

Това става ден, след като и самото регионално ведомство обяви, че започва проверка по случая.

Според публикацията на "Дневник" близо 100 чинара в центъра на Силистра може да бъдат изсечени, ако се реализира въпросният европроект. Според плана на мястото на дърветата щели да се появят паркоместа, а като компенсация на мястото на чинарите щели да посадят тройно повече храсти. Основните мотиви за премахването на общината и кмета са, че корените и клоните пречат и са опасни за живущите в близост. Вече има гласувано решение на общинския съвет, което дава зелена светлина за изпълняване на проекта. Има и внесена жалба срещу него в съда.

 

По настояване на премиера Управляващият орган на ОП „Региони в растеж” изиска от община Силистра да извърши пълна проверка относно подготовката и изпълнението на инвестиционния проект.