Десните популисти от Германия и Холандия, които са участвали в лов на бежанци в България редом с нашите преследвачи на нелегални мигранти, вече с в дневния ред на холандския парламент, съобщават холандски и немски издания, сред които и берлинският „Тагесшпигел“.

И ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИ ЛОЛУВАТ МИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ. И ГОСТУВАТ НА ПЕРАТА (СНИМКИ)

Припомняме, че в края на юни у нас са пристигнали Едвин Вагенсвелд и Татяна Фестерлинг. Първият е активист в Холандия на немското ксенофобско движение ПЕГИДА – Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада. Фестерлинг е една от съоснователките на германската антиевропейска партия "Алтернатива за Германия", както и от февруари 2015 г. до април т.г. - една от лидерките на ПЕГИДА. Заради скандал с ръководството тя се раздели с поста, но продължава да е едно от лицата на движението, както и яростна ораторка на негови митинги в Дрезден и Лайпциг.

Едвин и Татяна са бродили из български гористи местности край границата с Турция. Те са преследвали нелегални мигранти заедно с нашите паравоенни формирования, които според германската и холандската преса се наричали „Гражданска защита” (според "Дейли телеграф" тя се нарича Български съюз на военните ветерани. Вероятно обаче става дума за Воински съюз "Васил Левски" или БНО "Шипка", или и двете, взети заедно – б.р.).

Историята на двамата „ловци“ е стигнала до холандския парламент, където в момента се води дебат по темата. Внесено е дори предложение да се забрани на холандци да напускат страната си, ако намерението им е да преследват нелегални мигранти в България.

БЕЛИТЕ ДЖИХАДИСТИ НА БЪЛГАРИЯ

Във фейсбук Фестерлинг реагира гневно на намесата на парламента:

“Светът ще стане свидетел на впечатляваща комедия. Цяла Западна Европа е една психиатрия на открито.”

Пребиваването у нас на съмишленика й Едвин Вагенсвелд е станало повод съуправляващите в Холандия социалдемократи да вкарат проблема в парламента. Те са формулирали 7 въпроса, отправени към вътрешното и правосъдното министерство. Приложили са и снимки на Едвин и Татяна, на които двамата са в маскировъчно облекло. Придружават ги маскирани активисти на т.нар. Гражданска защита.

Някои от въпросите на холандските социалдемократи гласят:

► "Може ли да се приеме холандски частни лица да участват в охраната на външната граница на ЕС и какво предприема правителството срещу това?”

► "Какво знае правителството за дейността на Вагенсвелд?”

► "Той заплашен ли е от наказателно преследване в Холандия и ако да, за какво престъпление?”

► "Българската “Гражданска защита” частна армия ли е?”

► "Би ли могла дейността на холандци с дясно екстремистка ориентация да доведе до разцепление в обществото и какво предприема правителството?”

Инициаторите на дебата дават да се разбере, че са за забрана за напускане на Холандия на лица с крайно десни убеждения и готови да бранят чужда граница. Така те в писменото си изложение питат:

► "Това би ли било желателно и ако да, защо? Ако е не, защо не?”

Татяна Фестерлинг продължава да упорства, пише “Тагесшпигел”. Тя и Вагенсвелд искали на място да се информират за работата, опита, който са натрупали и добитите впечатления от гражданските гранични патрули в България и то пряко на голямата входна врата за ислямски нашественици, пристигащи от Турция.

ПАТРИОТИЧНИ ИГРИ НА МОМЧЕТА С ЛЕБЕДОВИ ШИИ

Изданието контрира, че на качен в интернет видеоматериал българските мъже от т.нар. Гражданска защита са въоръжени и провеждат учебни стрелби.

„Тагесшпигел” припомня, че в понеделник оратори на митинг на ПЕГИДА в Лайпциг са били Вагенсвелд и Фестерлинг, която окачестви дейността на българите от въпросната организация срещу нелегалните мигранти като „последното останало средство в борбата за свобода”. Тя призова германските мъже, които имат военно образование или опит в полицията незабавно да се отправят към Черно море и да подкрепят българите, наричайки ги „европейските ни съюзници”.

До този момент срещу Фестерлинг не е заведено следствие заради речта и призивите й в Лайпциг, съобщи говорителката на прокуратурата Яна Фридрих. Според полицейския говорител Андреас Льопки, цитиран от „Тагесшпигел”, призивите на Фестерлинг германци да се отправят към България били укорителни от морална гледна точка, но не можело да се говори за осъществен престъпен състав. На това мнение били както полицията, така и прокуратурата.

ХЕЛЗИНКСКИЯТ КОМИТЕТ ПРАЩА СИГНАЛ СРЕЩУ БОРИСОВ ДО ЦАЦАРОВ

„Тагесшпигел” се е обърнал към Матиас Фидлер от сдружението Bordermonitoring.eu, който е и експерт по България. Той споделя, че още от създаването на доброволните отряди за преследване на нелегални мигранти всички медии у нас са ги обявявали за герои, а населението ги е подкрепяло. Дори в началото и българското правителство е реагирало благосклонно.

Фидлер остро критикува сътрудничеството на българската държава с отрядите:

„Някои от българските доброволчески групи поддържат връзки с перстъпни организации или самите те са част от такива. Тъй като много бежанци изобщо не искат да остават в бедна България, много от членовете на тези групи се смятат за охранители на вратата към Европа. В поведението и действията си тези групи не са идентични, но почти всички ги обединява националистическото и дяснорадикалното мислене.”