Унизително отношение към двегодишни деца в детска ясла в столичния жк "Обеля" разкри майката на едно от обижданите хлапета пред Нова тв.

 „Ти малоумна ли си? Ти си като цял толуп! Абе, и ти си некадърен, бе! Айде, ма, Стела, толкова си дебела, че не можеш да се пребиеш, бе?! Откога си тук, а не можеш да си обуеш пантофите на тези дебели краци!"

Това са фразите, които се чуват от т.нар. лелка (помощник-възпитателка) в забавачката.

Двегодишното момченце на Илияна Солакова, която предостави записа, ходи на ясла там от 8 месеца:

„В края на март той започна да си гризе ноктите, започна да си удря шамари по лицето, стана нервен. Един ден ми каза, че лелята го е била", обяснява мотивите си майката.

За да е сигурна - има или няма агресивно поведение към децата, в края на май жената сложила записващо устройство в джобчето на сина си. След което останала шокирана от чутото. Солакова признава, че знае, че това е незаконно и че може да има последствия спрямо нея от детската ясла.

Първоначално от ръководството на заведението отказаха да застанат пред камерата на Нова тв:

„Не, не желая да говоря. Това не е честно да се прави спрямо колегите и спрямо детската градина!“, казва директорката, която все пак съобщава, че въпросната възпитателка сама е пожелала да напусне.

В крайна сметка г-жа Младенова, която е директор на детската градина, се престрашава и показва лицето си, като обяснява пред камерите, че няма от какво да се притеснява.

От своя страна тя отправя упрек към майката за записа - че това е абсолютно незаконно.

"И не вярвам, че има човек, който може по този начин да си използва детето за такива нужди. Не вярвам на този запис и не ме интересува този запис“, категорична е още Младенова.

Тя все пак признава, че въпросната възпитателка сама е пожелала да напусне детската градина. Приключилата проверка на инспектората по сигнал на майката показва, че "директорът е предприел необходимите действия, за да осигури сигурност и комфорт на децата".