Правителствата на Европейския съюз днес одобриха ново споразумение за опазване на данните със САЩ,  съобщи Европейската комисия. Т.нар. Щит на неприкосновеността (Privacy Shield) се очаква да влезе в сила следващата седмица.

Той  ще сложи край на седем месеца правна несигурност. Съдът на ЕС отмени предишното споразумение през октомври м.г., защото то позволяваше твърде много на американските служби за сигурност и фирми в дигиталния свят в с работата с личните данни на европейците. 

"Щитът" улеснява трансфера на данни през Атлантика, без които е невъзможен дигитален бизнес за 250 милиона долара годишно.

"Днес държавите членки дадоха силната си подкрепа за Щита на неприкосновеността между ЕС и САЩ, обновената рамка за сигурност за трансатлантическите потоци от данни", казаха в изявление заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип и еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова.

Споразумението, което Комисията трябва формално да приеме във вторник, увеличава правата на европейските граждани да търсят обезщетение в спорове за използването на данните им.

Предишното споразумение, известно като "Сигурно пристанище" (Safe Harbour) позволяваше на на американски и на европейски компании да заобикалят правилата на ЕС за трансфер на данни, просто като декларират, че ги спазват, когато ги качват в американски сървъри.

Става дума за данни като например за човешките ресурси и заплатите на персонала, както и за посещаемостта и търсенето в интернет, които са особено важни за фирмите в тази сфера.

Решението на европейския съд беше в отговор на жалба на австрийски студент след разкритията на бившия американски служител на сигуростта Едуард Сноудън за масово шпиониране на потребителите в интернет. 

Според Ансип и Йоурова Щитът "е основно различен от "Сигурно пристанище" - той налага ясни и строги задължения на компаниите работещи с данните и гарантира, че тези правила се следват и прилагат на практика".

САЩ ще назначат омбудсман в Държавния департамент, който да се занимава с оплакванията на европейски граждани.