БСП ще има кандидат-президент до края на месеца. Това каза пред БНТ членът на ръководството на партията Юрий Асланов. Той коментира вътрешно партийния референдум за президентския вот, който се проведе партията.

"Обвинението към ръководството на партията през последните години беше, че са взимани решения в тесен кръг по важни въпроси. Въвеждане на плоския данък, решението за Делян Пеевски. Когато става въпрос за такъв важен въпрос новото ръководство на партията иска да си подсигури гърба", обясни Асланов.

Според него членовете на БСП настояват за много широко отваряне и широко обединение на лявоцентристкия вот за спечелване на изборите, защото осъзнават, че партията сама няма кой знае какви шансове.

Асланов заяви, че не е сигурно, че кандидатът на БСП ще е жена. Той припомни, че според устава на БСП за определяне на имената на кандидатите се изисква произнасяне на общинските партийни конференции.

"Всичко е възможно, разговорите с потенциални политичекси партньори предстоят. Не мисля, че някой в лявото прострранство в момента оспорва водещата позиция на БСП", каза Асланов.

Според него проблемът между разговорите между БСП и АБВ ще бъде в това, че времето е много малко, "за да бъдат забравени някои неща". Желанието на партията обаче било да се разговаря.

"Сега търсим фигура на президент, който да олицетворява всички онези неща, които са написани в Конституцията и в които никой не вярва. Преди 25 години имаше държава. Тя имаше очевидни недостатъци, но имаше държава", завърши Асланов.