"Само две неща не са на масата за преговори - статутът на Крим, който е и ще остане украински, и проевропейската ориентация на Украйна."

Това е любимата фраза на украинския милиардер Петро Порошенко. Почти сигурно той е новият президент на страната, след като няколко агенции в Украйна съобщиха, че е спечелил над 50 на сто от гласовете още на първия тур на предсрочните избори за държавен глава. Порошенко остави далече зад себе си най-сериозния си съперник - прозападната бивша премиерка Юлия Тимошенко.

Човекът, наричан Шоколадовия крал, чието състояние за 2013 г. възлиза на 1,3 милиарда долара, вероятно е компромисната фигура, удобна и за Запада, и за Русия. 

Изборите бяха насрочени заради свалянето през февруари от власт на проруския президент Виктор Янукович. Той предизвика кървави бунтове с над 100 жертви в Киев заради отказа си да подпише споразумение за асоцииране с ЕС.
Порошенко бе неизвестна извън Украйна фигура до началото на февруари. Тогава още не се знаеше, че дните на Янукович са преброени.

Олигархът обаче внезапно се появи на годишната Конференция по сигурността в Мюнхен. Той бе там заедно с двама основни опозиционни лидери от Украйна. Това бяха боксьорът Виталий Кличко, оглавяващ партия УДАР, и сегашният временен премиер Арсений Яценюк, водач на партия "Отечество". Порошенко просто замести лидера на крайно националистическата партия "Свобода" Олег Тягнибок, който явно бе омръзнал на западняците с нападките си, че Украйна се управлява от "московско-еврейска мафия" и с честванията, която партията му устройваше на меко казано спорни украински фигури от времето на Втората световна война.

Макар на конференцията да не се говореше много за Порошенко, наблюдателите обърнаха внимание на снимките, на които той е застанал заедно с Кличко и Яценюк и се ръкува с американския държавен секретар Джон Кери.

Порошенко (вляво) е застанал до Виталий Кличко и чака ред да се здрависа с Джон Кери на международната конференция в Мюнхен. Вдясно е Арсений Яценюк.

А преди по-малко от месец - на 7 май, Порошенко бе приет в Берлин лично от германската канцлерка Ангела Меркел. Едва ли би могло да има по-ясен знак кого предпочита Западът. Дори съперникът на Порошенко да се казва Юлия Тимошенко и същият този Запад да се бореше отчаяно за нейното освобождаване от затвора. Че тя дори замина на лечение в Германия. Но не бе приета от Меркел.

Преди по-чалко от три седмици Ангела Меркел прие Шоколадовия крал в личния си кабинет в Берлин.

Като че ли не я искат особено и в САЩ. През април Тимошенко отмени планираното си посещение там, защото нито един от високопоставените американски политици не изяви готовност да се срещне с нея.

Всъщност в родината си Порошенко бе смятан за четвъртия опозиционен лидер, макар и в сянка. След избухването на протестите на киевския Майдан през декември 2013 г. той редовно идваше там и снабдяваше демонстрантите с шоколади и бонбони с марката "Рошен" от своите фабрики.

Иначе 48-годишният магнат участва в политическия живот на Украйна вече от 15 години. Бил е депутат 4 мандата. Сменил е обаче няколко политически фракции, преди да стане безпартиен. Твърдолинейните от Партията на регионите на Виктор Янукович го обвиняват, че е участвал в нейното основаване, а после е дезертирал от редиците й.

Най-заклетите му врагове го наричат "слуга на двама господари", по името на пиесата на Карло Голдони. Тимошенко е бил външен министър през 2009-2010 г. в кабинета на Юлия Тимошенко, при кума си - прозападния президент Виктор Юшченко. А през 2012 г., вече при проруския Янукович, богаташът заема за няколко месеца поста министър на икономическото развитие и търговията.

Малко се знае за това как Порошенко е натрупал богатството си. Със сигурност не е с много труд и пот. Но той се изявява като заклет привърженик на евроинтеграцията. И явно това в момента е най-важното.

Много от украинците предпочитат Шоколадовия крал пред Газовата принцеса, както наричат Тимошенко. Тя изобщо не е желана от по-голямата част от рускоезичното население на Украйна.

Не я искат и много хора в Киев и в западните части на страната. За тях тя е доста изтъркан лидер. Освен това е известно, че Юлия Тимошенко е натрупала богатството си чрез доста съмнителни газови сделки, включително с Русия. Едно от обвиненията, по които Тимошенко бе съдена, бе подписване на неизгодни споразумения за доставки на газ с Москва. Това обвинение далеч не бе безпочвено.

Като бизнесмен пък Порошенко със сигурност е свързан здраво с Русия. И може да си издейства поне като за начало благоволение от страна на Москва.

"Познавам добре Владимир Путин, имам голям опит в дискусиите с него. Той е силен и труден партньор за преговори", каза наскоро олигархът. Със сигурност му предстоят немалко срещи с руския лидер заради ставащото в Украйна.