Партиите от коалицията БСП Лява България – общо 13 на брой, днес се обединиха да се явят заедно и на изборите за президент тази есен. На заседание на „Позитано“ 20 те решили да упълномощят лидерката на БСП Корнелия Нинова да започне срещи за разширяване на предизборната коалиция и да ги информира още следващата седмица за резултатите.

ВСЕКИ ТРЕТИ ЧЛЕН НА БСП ИСКА КОАЛИЦИЯ С "АТАКА"

Ръководството на БСП ще се срещне във вторник в Народното събрание с АБВ на Георги Първанов и с Движение 21 на Татяна Дончева. Ден по-късно е насрочена среща с ВМРО на Красимир Каракачанов, което обаче е част от Патриотичния фронт, който участва в управляващото мнозинство.

"На първия разговор се обединяваме около платформата, политическа рамка за явяване на президентските избори, и за профила на президента и вицепрезидента. Те трябва да са хора, които изразяват националния интерес, провеждат балансирана външна политика и във вътрешен план са обединители на нацията, патриоти, със социална чувствителност и изразители на политиките в лявото пространство”, каза Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Всичките 13 партии от коалицията БСП Лява България можело да издигат свои номинации, но чак след края на този процес и след срещите с партиите извън коалицията, ще се обсъждат и конкретни имена.

„Това ще бъде абсолютно равноправен партньорски разговор между всички ни. Целта ще е да се избере двойка, която да е еднакво одобрена от всички в ляво”, категорична бе Нинова.

На срещата са присъствали членовете на Изпълнителното бюро Юрий Асланов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов. На „Позитано“ са дошли представители на партиите Движение за социален хуманизъм, Европейска сигурност и интеграция, Български социалдемократи, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, Нова Зора, Политически клуб „Екогласност“, Партия на българските комунисти, Политическо движение „Социалдемократи“, Съюз на комунистите в България и Обединена социалдемокрация. Липсвали са представители на Евророма и Комунистическа партия на България.

По-рано зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира пред бТВ, че БСП са изпуснали времето, когато заедно с АБВ са могли да излъчат силна лява и патриотична кандидатура.

РУМЕН ПЕТКОВ: ПЛЕВНЕЛИЕВ СЕ ДЪРЖИ КАТО ЗЛЕ УПРАВЛЯВАН СЪВЕТСКИ ШПИОНИН