Дните на Вежди Рашидов като министър на културата са преброени и е само въпрос на време премиерът Бойко Борисов да се „отърве“ от него. Тази прогноза направи пред БНР главният редактор на вестник „Култура“ Копринка Червенкова. Според нея дори не писмото до Георги Ангелов е най-голямата вина на Рашидов – това е позицията му по отношение на Закона за културното наследство.

„Всеки един министър на културата е обречен", заяви Червенкова, след като обясни, че сегашната държава не се интересува от културата.

"В момента не виждам един нормален, разумен човек, който би се съгласил да стане министър на културата, макар че ми е ясно, че на този дните са му преброени.“

След като в ефира на националното радио бе пуснат фрагмент от изказването на Вежди Рашидов в четвъртък вечер, в което той заявява, че обича свободата на словото и никога не би си позволил да упражнява цензура, журналистката определи изявлението като „жалко“ и „паническо“, като добави, че то потвърждава подозрението ѝ, че дните на този човек на поста са „абсолютно преброени“.

Според Червенкова обаче писмото до Георги Ангелов не е най-голямата вина на Рашидов – в него нямало никаква изненада, а се четяла „една свещена простота“. По думите ѝ в дъното на проблема е „самата фигура на министъра, който не става за нищо“, а най-важният пласт са промените в Закона за културното наследство:

„Министърът на културата не може да каже: „Внесоха го от парламента“. Чакай бе, човек, ти отговаряш за това културно наследство, ти следиш това културно наследство, не можеш да допуснеш един такъв безобразен закон да бъде внесен и да бъде гласуван! Ти си длъжен да се съпротивляваш. Няма какво той да се измъква по този начин“.

Според Червенкова е недопустимо да бъдат оставени българските културни артефакти в ръцете на самозвани кметове. И ако този казус досега е служил по-скоро за забавление на правителството, вече Борисов ще се отърве от министъра си.

„Неслучайно телевизията прояви такава смелост“, добави тя.

Площад Славейков.