Театрална формация “Мелпомена” разпространи днес във фейсбук открито писмо, в което изразява подкрепата си за министъра на културата Вежди Рашидов.

Във формацията влизат актьорите Димитър Рачков, Любомир Нейков, Десислава Бакърджиева и други. Директор е Светлин Стоилов.

ЕХ, ИЗЯДОХА ГО ТОЗИ ВЕЖДИ! НО С ПРАВО НА ОТГОВОР НЕ СТАВА. СТАВА СЪС СЪД!

Поводът са нападките срещу Вежди Рашидов заради това, че си позволи да "съветва" телевизионния журналист Георги Ангелов. Открита бе подписка за уволнението на министъра. Под прозорците на министерството всяка вечер има протестен митинг.

Любомир Стойков.

Ето и съдържанието на писмото на "Мелпомена":

"С настоящото писмо екипът на театрална формация “Мелпомена ”, която не е взела или ползвала дори половин стотинка държавни пари, заявяваме своята подкрепа към Министъра на културата г-н Вежди Рашидов и изразяваме несъгласието си с поредните опити да се дискредитира неговото име и стореното за развитието на българската култура от най-успешния министър на културата в демократичната история на България. Считаме, че дейността на Министерството на културата под управлението на министър Рашидов е без аналог в последните 25 години.

В първия мандат на този министър беше направена голяма стъпка за реформа в българските културни институти. Освен по-справедливо заплащане за своя труд, хората на изкуството получиха възможност да работят в по-модерна съвременна база след модернизацията на сградния фонд на българските културни институти, която продължава и в неговия втори мандат днес. Именно благодарение на далновидното управление на държавните ресурси за култура и средствата от европейските фондове днес първият професионален театър в България и едно от най-значимите културни средища у нас - Драматичният театър в Пловдив, е напълно обновен и механизиран след пожара преди три години. Изоставеният през 90-те години сграден фонд на ВМЕИ (днес Технически университет - б.р.) се превърна в съвременен музеен център – Българският Лувър. Десетки са театрите, училищата по изкуства и залите, както и паметниците на културата и археологията, които бяха ремонтирани, възстановени напълно и изградени по време на неговото управление в двата мандата. Сред които некропола под църквата “Света София” в столицата, Ларгото в София, новия музей "Национална галерия Квадрат 500" и много други.

Цялостната му дейност е израз на непоклатимата му воля за популяризиране и опазване на българското културно наследство не само в България, но и навсякъде по света. Редом с най-великите художествени и исторически реликви от цял свят Лувърът "прие" уникалната експозиция "Епопея на тракийските царе", с което България произведе събитие в културата със световно значение. Благодарение на персоналните усилия на министър Рашидов прекрачихме прага на Лувъра не просто като съзерцатели на световната култура, но и като част от нея. Успех, какъвто не сме имали никога!

Предвид всички изложени факти, които са израз на една малка част от постигнатото от Министерството на културата, с настоящото писмо апелираме към обективна оценка и признание за добрите дела и постижения на г-н Вежди Рашидов в качеството му на министър на културатa през годините на неговото управление.

Заставаме с имената си зад министър Рашидов:

Г-н Светлин Стоилов - Директор на ТФ "Мелпомена"
Г-н Любомир Нейков
Г-н Димитър Рачков
Г-ца Десислава Бакърджиева