Лидерът на Движение 21 Татяна Дончева заяви пред Нова ТВ, че много ще се радва да е в ролята на Португалия - един аутсайдер, който е започнал неуверено и за който всички са се чудили как е преодолял дори групата си на европейското първенство по фубтол, но в крайна сметка е станал шампион. Дончева направи този коментар по повод предстоящите президентски избори. Тя коментира и започващите утре преговори между БСП, АБВ, нейната партия и ВМРО.

Дончева заяви, че няма да поставя никакви предварителни условия, освен едно - че трябва да се преговаря за това как да се постигне победа на тези избори, а не да се търси компромис и съгласие.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПОЛУЧИ ПОРЪЧЕНИЕ ДА ПРЕГОВАРЯ С АБВ, ДВИЖЕНИЕ 21 И ВМРО

"Предполага се, че е по-вероятно преговорите да минат в няколко тура, макар че може да приключат още утре с отказ на страните да постигат съгласие. В тези преговори ще трябва да стигнем до съгласие искат ли страните да постигнат победа в тези избори, а не искат ли да се обединят в коалиция. Постигането на коалиция не може да бъде самоцел. Постигането на коалиция или споразумение за общи действия се прави в името на нещо", каза Дончева.

Тя допълни, че е удовлетворена от това, че във вътрешното допитване в БСП за предстоящите президентски избори нейната партия е получила високо доверие сред социалистите.

"Движение 21 не беше споменато нито с буква и без да бъде представлявано в Изпълнителното бюро има един много висок резултат. 52% - АБВ, 49% - Движение 21. Изходните бази са несъпоставими. Членовете на БСП са много по-отворени за партньорство, отколкото ръководството", каза Дончева.

Тя обаче заяви, че за нея път назад към бившата й партия няма, а общо формирование може да се случи във времето, ако се предшества от общи действия, многократни и по-различни поводи. Дончева каза още, че за да се постигне победа, трябва да се включат всички най-силни играчи.

"Какви са моите отношения с Георги Първанов, Румен Петков, Ивайло Калфин, с част от ръководството на БСП няма значение. Този резултат не може да се постигне с равноотдалечени фигури. Въпросът е да се преговаря, за да се стигне до най-добрия вариант, а не до най-компромисния. АБВ е необходимо за победата. Смятам, че и Движение 21 е необходимо за победата, с което не задължавам останалите преговарящи да считат същото. Ще участваме в тези преговори, няма да поставяме предварителни условия, освен игра за победа".

Според нея ГЕРБ нямат ясен кандидат, а Бойко Борисов пази мястото за себе си.