Въпреки сериозните мерки за контрол, шумно рекламирани от просветното министерство, и тази година, както и предишните имаше теч на информация по време на матурите.  В Етиопия пролемът се разрешава без големи колебания.

Африканската държава реши да спре теча като направо блокира социалните медии в цялата страна. Това се случи, след като приемните тестове за университет бяха публикувани онлайн.

Правителството обяви, че забраната е с цел кандидастващите да не бъдат разсейвани, докато се подготвят за изпитите, а и да се спре разпространението на фалшиви слухове.

Блокирани са фейсбук, туитър, инстаграм и вайбър.

Достъп до тях няма да има няколко дни, докато текат изпитите, обясни говорител на министерството на образованието.

"Мярката е временна, до сряда. Оказа се, че социалните медии разсейват учащите", каза говорителят Гетачуи Реда, цитиран от Би Би Си.

Етиопия е сред африканските "отличници" по цензуриране на интернет и опозиционните блогове и сайтове често са блокирани.

За първи път обаче се признава от правителството официално, че спира социални медии.

Етиопски журналист, който отразява историята, но не иска да бъде цитиран от съображения за сигурност, казва пред Би Би Си, че "това е само началото".

"Правителството тук силно желае да контролира социалните медии", обяснява той. 

Даниъл Берхейн, който издава сп. Horn Affairs, написа в туитър: "Това е опасен прецедент. Липсва прозрачност кой взема решението и за колко време".

През май изпитите за влизане в университет бяха отменени, след като снимки на теста започнаха да циркулират из социалните медии.

Традиционните медии в Етиопия са под контрола на правителството, затова критиците на властта използват активно социалните мрежи. През 2012 г. управляващите спряха скайп под претекст, че е използван за измама. 

Миналата седмица Съветът по човешки права на ООН гласува резолюция, че зецзурата в интернет е нарушаване на човешките права, напомня Би Би Си.