Н. МАНТОЙФЕЛ

Н. ШРУС

Надали са много онези, които не знаят, че в интернет редовно се разпространяват неверни факти и пропагандни публикации. Мнозина обаче не са наясно как функционират подобни дезинформационни кампании и как могат да заблудят всеки интернет потребител. Този, който например иска да разбере какво е отношението на канцлерката Ангела Меркел към свещения за мюсюлманите месец Рамазан, може да се порови в Google на немски език и да зададе като ключова дума "Ангела Меркел Рамазан".

Още на първата страница с резултатите от търсенето се откроява следното заглавие: "Освобождаване от данъци по време на Рамазана". Тази новина идва от германския сайт "Politically Incorrect", който се опитва да привлече вниманието на онези, които не одобряват миграционната политика на федералното правителство. Ако човек хвърли един бегъл поглед на сайта, веднага ще разбере, че става дума за уебстраница, която подкрепя в най-общ смисъл акциите на антиислямското движение "Пегида". Не е ясно кой стои зад сайта, но близостта му с дяснопопулистките, ислямофобските и дяснорадикални течения е очевидна. Там посетителите могат да разберат, че на 4-ти юни Ангела Меркел "е освободила от данък един собственик на ресторант, за да може той да предлага на мюсюлманите евтина храна по време на Рамазана". Тази сама по себе си неразбираема новина обаче намира широк отзвук сред юзърите. Техните коментари са пълни с критики и обиди срещу канцлерката и миграционната политика на федералното правителство.

Подборностите не са известни

 

В това "освобождаване от данък" обаче няма и капчица истина. Нито преди, нито по време на Рамазана, нито след това е имало подобно решение. Още по-малко пък лично от страна на федералната канцлерка.

Интересен въпрос е как е възникнала тази новина и как се е стигнало до публикуването й. Защото дори и анонимните автори на германския сайт знаят, че тази история не е вярна. Точно затова и те пишат: "Няма информация за кои данъци точно става дума. Не са известни и никакви други подробности. Всъщност трудно можем да си представим, че федералната канцлерка еднолично ще даде права на определена група". Малко по-нататък обаче те продължават съзаклятническия дискурс: "Всъщност може де се предположи, че канцлерката е предприела такава мярка, след като при приема на желаните от нея нови граждани действаше на своя глава и пренебрегна конституцията. Затова ние предаваме новината с необходимата предпазливост".

За да превърне лъжливата история в достоверна, "Politically Incorrect" се позовава на новина от английския сайт "MoroccоWorldNews", както и на сайта на арабски език на руската държавна телевизия "Russia Today" (RT). Вместо да бъде проверена достоверността на съобщението, както изрично изисква журналистическата коректност, "Politically Incorrect" се скрива зад съобщение на руската държавна телевизия на арабски език. Поради езиковата бариера, повечето германски юзъри не могат да разчетат новината на арабски. Който обаче си даде труда да преведе горе-долу съобщението с преводача на Google, ще види, че "Russia Today Arabic" също не назовава първоизточника на информацията и препраща към саудитския вестник "Al-Riyadh", който е близък до кралското семейство. Който пък се порови в сайта на този вестник, ще установи, че подобна новина изобщо не съществува.

Всичко тръгва от Русия

 

По всичко личи, че първоизточникът на тази лъжлива история е руската държавна телевизия "Russia Today". Целева група на тази дезинформационна кампания са както арабските читатели, таки и германските юзъри. Арабските читатели трябва да останат с впечатлението, че Германия се отнася много щедро към мюсюлманите. Което от своя страна може да накара много хора, изповядващи исляма, да предприемат опасното бягство към Европа и Германия.

Същевременно лъжливата новина настройва критичните към исляма германци срещу федералната канцлерка. Вероятно авторите на тази дезинформация предполагат, че ако Ангела Меркел падне от власт заради бежанската криза, Германия ще бъде отслабена. Което пък от своя страна би нарушило сплотеността в ЕС по отношение на санкциите срещу Кремъл.

Този пример нагледно показва как функционират пропагандата и дезинформацията. Една лъжлива, а в други случаи полувярна или изкривена информация се "изпира до бяло" през различни сайтове и езици, докато същинският "източник" изчезне от полезрението. И германските потребители научават новината от уж достоверни "международни" медии. В крайна сметка никой не може да бъде сигурен, че няма да попадне в капана на дезинформацията. Нека да припомним, че новината за Ангела Меркел и освобождаването от данъци през Рамазана бе в топ 15 на най-четените новини в Google на немски. Затова остава в сила старата мъдрост, че информациите и техните източници трябва да се подлагат на критична проверка!

Препечатваме статията от Дойче веле.