Вторият в листата за евродепутати на ДПС Делян Пеевски се отказа от мястото си в Брюксел и го отстъпи на Искра Михайлова. Това стана на брифинга в международния пресцентър в НДК преди малко. 

"Евродепутатството не е самоцел за мен. След това, което направиха нашите структури, аз чувствам за свой морален дълг да бъда дълги години до тях и затова ще отстъпя моето място в европарламента на Искра Михайлова (министър на околната среда и водите - бел. ред.) и ще я оставя да се бори за интересите на държавата в Брюксел, нещо, което аз ще продължа да правя в България", каза неосъщественият шеф на ДАНС.

На въпрос дали вече ще започне да ходи на работа в Народното събрание, Пеевски заяви, че ще продължи "да работи за своите избиратели".

"Михайлова ще бъде заместена от много-много стойностен министър. Мисля, че ДПС има една доста солидна банка кадри, но отново повтарям, но това няма да е строго партийна номинация, но ще се спазва профила на експерта. И това качество ще доминира над партийния признак, ще се убедите. Тази вечер не мога да съобщя името, въпрос на още малко анализи", коментира веднага след това лидерът на ДПС Лютви Местан.

Преди това Пеевски благодари на избирателите.

"Те ни показаха нашето място и, че не можем да бъдем изместени. Искам да благодаря за доверието на нашите структури, което високо ценя и надявам се оправдах, въпреки незаконната кампания срещу мен."

Пеевски заяви, че за цяла година, откакто за малко оглави ДАНС не е чул нито едно основателно обвинение срещу себе си, защото иначе би го приел, би го разбрал и би се оттеглил. Но такова нямало.

"Постоянно се заливат с фалшиви сигнали институциите за мен и моето семейство, но когато това свърши, аз питам кой ще ми се извини?"

Без да назовава своите "хулители" Пеевски заяви, че "те имат поръчка и нямат доблестта за това да ми се извинят".

"Нашите избиратели и структурите ми дадоха сили да съм тук тази вечер, без тях нямаше да бъда. Винаги ще бъда до тях и ще работя за тях, защото благодарение на тях ме има", завърши патетично Пеевски.