НИЯ КАРАДЖОВА

За първи път от много време насам Софийската математическа гимназия победи частните училища на изпитите след седми клас. Става дума не за баловете, които се образуват при кандидатстване в гимназия, а за това как съответното училище е подготвило собствените си седмокласници за миниматурите.

Столичният инспекторат обаче все още не е оповестил тези резултати с мотива, че ще го направи в анализа си на изпитите, който ще бъде обявен в началото на новата учебна година.

По традиция от години на първо място в класирането е столичното частно основно училище „Света София”. Тази година за първи път то отстъпва първенството на СМГ, въпреки че в „Света София” учат 44 ученици, а в Математическата – 120. За съжаление обаче СМГ е единственото държавно или общинско училище в първата десетка на школата с високи резултати от изпита. Останалите девет училища са частни.

На второ място е Първа частна математическа гимназия, сред първите са също училище „Веда” и „Евростар”. Италианският лицей, който доскоро е бил сред първите 10, вече е на 15-то място.

На 11-о неочаквано се класира 145-о основно училище „Симеон Радев”, което се намира в „Младост” и разбива мита, че само училищата в центъра се представят добре на подобни изпити. В първите 20 е още и 107 ОУ „Хан Крум”, което е филиал на НПМГ и неговите ученици продължават образованието си основно там.  

Софийската математическа гимназия е на първо място и в друга класация - тя е училището с най-висок минимален бал в столицата. На второ място е Първа немска езикова гимназия с бал 33.572. Трето по бал е 73-то СОУ с бал 32.858, а на четвърто място е Испанската гимназия с бал 32.036.