Бъдещото британско правителство може да отнеме правото на гражданите на ЕС да останат в Обединеното кралство, заяви Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си. Той каза това в последното си обръщение към парламента в Лондон. А след това отговори на въпросите на депутати.

ШЕСТ ОЧАКВАНИЯ ОТ ПРЕМИЕРСТВОТО НА ТЕРЕЗА МЕЙ

По-късно днес Камерън трябва да направи последно изявление на "Даунинг стрийт" 10. Оттам той ще отиде в Бъкингамския дворец, за да връчи оставката си на кралица Елизабет II.

Камерън се качва в служебна кола на път към последната си проява в парламента като премиер.

Още тази вечер Обединеното кралство ще има нов министър-председател - Тереза Мей. Тя вече бе избрана за лидер на управляващата Консервативнаа партия.

„Ние работим упорито, за да постигнем това, което искаме. То е да дадем гаранция на гражданите от ЕС, че техните права ще бъдат уважени“, отбеляза Камерън пред депутатите.

И добави:

„Според мен единственото обстоятелство, при което бъдещото правителство няма да даде тази гаранция, е, ако същото това право на британските граждани в европейските държави не бъде уважено. Смятам, че е важно да има реципрочност. Бъдещият премиер ще работи, за да даде тази гаранция възможно по-бързо."

Премиерът обяви оттеглянето си, след като на 23 юни британците гласуваха за излизане на страната от ЕС. Самият Камерън бе за оставане в Съюза.

Той заяви също, че след "Брекзит" Лондон трябва „да опита да бъде колкото се може по-близък с ЕС". Съветът му към Тереза Мей е, че търговията, сътрудничеството и сигурността на Великобритания ще бъдат най-добре защитени в близко партньорство с Европа.

Камерън пусна и няколко шеги. Дори на прощаване той не пощади опозиционната Лейбъристка партия, като иронизира ръководството й. Тя е раздирана от ожесточени битки за лидерския пост. Немалко лейбъристи искат да свалят своя лидер, марксиста Джеръми Корбин.

Всички депутати консерватори станаха на крака, за да изпратят тържествено Камерън.

Очаквайте подробности.