И ипотечните кредити вече ще могат да се погасяват предсрочно без такса към банката и неустойки. Това решиха депутатите днес с окончателното приемане на новия Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители.

Според приетите текстове единственото изискване да няма никакви допълнителни плащания при предсрочно погасяване на целия или на част от кредита е това да стане след първата година от изтеглянето му - тоест след изплащането на първите 12 погасителни вноски. При изплащане само на част от заема, потребителят ще има право да поиска и да получи намаляване на общите разходи по кредита с лихвата и останалите разходи за оставащата част от договора за кредит.

При изплащане в първите 12 месеца от договора кредиторът ще има право на обезщетение до 1% от остатъка на дължимата сума, прие още парламентът.

Досега лесно и без неустойки можеха да се погасяват само потребителски кредити, но не и ипотечни.

Депутатите записаха в закона още, че рекламите на ипотечни кредити за недвижими имоти не могат да съдържат заблуждаваща информания, а на кредиторите ще бъдат налагани глоби, ако кредиторите не поставят на видно място в помещенията в офисите си и на интернет страницата си достъпна информация в писмена форма за общите условия и тарифите по кредити, които предлагат. 

Кредиторът няма право да прекрати договор за кредит на основание, че предоставената от потребителя информация преди сключването на договора е непълна. Това се допуска в случаите на установяване на документи с невярно съдържание или при умишлено укрита информация от кредитополучателя.

Друго нововъведение от новия закон гласи, че текстовете в договорите за кредит не могат да бъдат с шрифт по-малък от 12 кегела.

Депутатите одобриха и два вида ипотечни кредити. В единия случай получателят може да отговаря с цялото си имущество, а във втория - само до размера на обезпечението. Потребителите ще имат право още да поискат промяна на валутата, в която е изтеглен кредитът, което ще става по пазарния валутен курс на деня. Банките и кредитните институции ще са длъжни да уведомят клиентите си, ако размерът на погасителните им вноски се променят с повече от 20% в сравнение с деня на сключване на договора за кредит, решиха още депутатите.