Днес отбелязваме рождението на Васил Левски (1837 г.) и смъртта на Стефан Стамболов (1895 г.). 

Две личности и епохи, които бележат възникването, налагането и победата на българския национализъм през XIX век. Двама българи, които с живота и смъртта си предопределят победата на национализма като един от трите мощни възгледа за развитието на България и българското общество през втората половина на столетието.

Първият възглед е дуалистичният - за развитие на България като държавнотворен елемент на Османската империя, за създаване на "двойна монархия" по Австро-унгарски модел, с отделен български парламент и органи на самоуправление под короната на султана. Защитаван е от голяма част от българския елит, особено базираният в Цариград, и от основата на засилващата се буржоазия, доминираща пазарите на империята. 

Вторият възглед е универсалната православна империя, доминирана от Русия, обхващаща българи, сърби, гърци, с военна столица Петербург и духовна Москва, до постигане на заветната цел - превземане на Константинопол от руските войски.

Третият възглед е националистическият - самостоятелно държавно развитие на България. Национализмът се опира на две цели - демократично (в по-радикаланата си форма - и републиканско) управление и присъединяване на България към "семейството на свободните европейски народи". Българският национализъм - от Левски до Стамболов - е a priori демократичен и прозападен. Той се основава на отхвърлянето на възможността една от двете източни империи да доминира на Балканите. Напротив - той предвижда "придвижването" на Европа на изток, до Черно море.

Този възглед побеждава. Национализмът се налага, с основна роля на Левски и Стамболов в два различни исторически периода, в немалка степен благодарение на тяхната лична саможертва, от ръцете на двете доминиращи империи.

А днес трябва да си дадем сметка, че процесите в Турция и Русия показват, че победата на българския демократичен, прозападен национализъм съвсем не е необратима. Тя трябва да се защитава поколение след поколение. Днес членството ни в ЕС и НАТО не тряба да се разглежда като размиване на националната идентичност, а като победа и единствена гаранция на идеала на българския национализъм.

...

Коментарът е от личния профил на Радан Кънев във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията