Къщата-музей на Пейо Яворов вече е затворена за посетители. Сградата, която от години тъне в разруха и която наскоро претърпя ремонт – но само на фасадата, вече е недостъпна за гости, тъй като е опасна, разбираме от табела, поставена в двора ѝ.

"Експозицията в къща музей "Пейо Яворов" е затворена със заповед на директора на Националния литературен музей – се казва на нея. – Влизането в сградата е опасно!"

Пред "Площад Славейков" уредникът на музея Иво Милтенов поясни, че решението за затварянето на експозицията не е продиктувано от случил се инцидент, а просто е било преценено, че е опасно.

От години домът, в който Пейо Яворов изживява трагичната си любов с Лора Каравелова, е потънал в разпад. Доскоро той беше отвътре и отвън – но през май стана ясно, че фасадата и дворът на сградата ще бъдат ремонтирани.

Обновеното лице на къщата бе официално открито за Нощта на музеите на 21 май. Тогава и повече от три хиляди души разгледаха експозицията вътре.

Основен ремонт на къщата действително предстои – намерения за това са заявени и от собствениците, и от държавата. Вероятната дата засега е през есента.

Площад Славейков