"Ако трябва да съм гадател и оракул, хороскопът на света е много лош".

Така песимистично коментира премиерът Бойко Борисов в интервю пред Нова ТВ международната ситуация. 

Борисов заяви, че много внимателно трябва да се говори за Турция.

"По-близко от това няма. Не само границата ни е обща, много изселници има в Турция, много български мюсюлмани има в България. Целият свят е погълнат с напрежение. Наказанието на лекоатлетите от Русия доведе до напрежение, моят прочит е, че това би засегнало и световното първенство по футбол".

Борисов каза още, че няма разумен политик, който би могъл да подкрепи военен преврат.

"Валери Симеонов може да си каже каквото иска (лидерът на НФСБ поздрави превратаджиите- б.р.). Ако носеше той отговорността на държавата, щеше да внимава като говори, че трябва да се изправят ракети срещу страна от НАТО. В нощта на преврата всички лидери в света го осъдиха. Стреля се със самолети и танкове по цивилни сгради. В 4.00 ч. България в наше лице, всяко изречение сме гледали в това, което транслираме към света... Ние сме първите, които казахме да се внимава с ескалацията на насилие след преврата. Тези, които поддържат Ердоган дават за пример Афганистан, Ирак, в Либия. Ако беше успял превратът, какво щеше да се случи с Ердоган?"

Така описа случващото се Борисов. Той допълни, че всеки ден във вътрешността на страната се залавят по 150-200 бежанци, а границата по Гърция е слабо охранявана. По границата с Турция пък имало сериозно движение.

"Нищо добро не ни очаква, армия, полиция, жандармерия, всички са там", каза премиерът.

И допълни, че отношенията между ЕС и Турция в момента нече са само декларативни. Борисов съобщи още че ще има среща с Реджеп Ердоган на 24 август в Истанбул. На 26 август пък той щял да бъде в Берлин за среща с Ангела Меркел заедно с румънския президент.

"Ние сме в един петоъгълник в момента, по- сложен от Бермудския. От едната страна имаш Черно море и Крим, от другата страна Турция, Гърция, Македония", каза още премиерът.

Очаквайте подробности