Решено: управителните съвети на БНР и БНТ вече ще могат да стоят на постовете си и с изтекъл мандат. Няма записан срок - смяната на ръковоствата ще зависи само от това дали СЕМ ще насрочва навреме конкурси за нови генерални директори на двете обществени медии.

Такава поправка в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приеха депутатите. Гласуването мина без възражения и дебати, а самият законопроект постави рекорд по бързо приемане - той бе внесен в парламента в понеделник, а в петък вече е окончателно проект. Проектът идва само месец, след като Народното събрание взе решение за на практика безсрочни мандати и на самите директори.

В конкретната ситуация и двете промени засягат пряко БНТ, тъй като мандатът на Вяра Анкова начело изтича на 1 август, а на УС, посочен от нея, на 8 август. А обявен от СЕМ конкурс за наследник на Анкова до момента няма. Според версията на депутати от мнозинството, пожелали да не бъдат цитирани, бавенето е за да може Анкова да остане начело на БНТ поне до президентските избори.

СЛАВЧО АТАНАСОВ: ОТ СЕМ МЕ УВЕРИХА, ЧЕ НА 1 АВГУСТ ЗАПОЧВА КОНКУРС ЗА ШЕФ НА БНТ

Преди ден председателят на комисията по културата и медиите в парламента Славчо Атанасов и вносител на новите текстове за мандатите на УС обясни в интервю за Клуб Z защо се "бетонира" сегашното ръководство на БНТ до избора на ново. Причината е, че ако не се удължи мандатът на УС на БНТ сега, то на 8 август телевизията на практика ще остане без легитично ръководство - ще има само действащ директор, макар и в изтекъл мандат. 

УДЪЛЖАВАТ МАНДАТИТЕ НА ШЕФОВЕТЕ В БНТ И БНР ДО ИЗБОРА НА НОВИ

Втората причина е, че няма законова пречка и и.д. директорът за предложи нов УС и СЕМ да го одобри, но ако това стане, то мандатът на тези хора ще е 3 години. И при избора на нов шеф на БНТ - когато и да е това, той няма да може да си посочи свой екип и ще трябва да управлява с хората, посочени от предшественика му. По думите му обаче от СЕМ обещали да започнат конкурс за нов генерален директор на БНТ на 1 август.