Неговото име – вече официално – е Майкъл Кейн. Емблематичният британски актьор, роден Морис Микълуайт, официално смени името си с псевдонима, който използва от 1954 г. Причината са силно затегнатите мерки за сигурност по летищата, предизвикани от "Даеш" ("Ислямска държава") и терористичната заплаха.

„На летищата служителите ми казват: „Здравейте, Майкъл Кейн“, а после им давам паспорт с различно име на него – казва Кейн пред „Сън“. – Може да ме задържат цял час. Така че си смених името.“

83-годишният днес актьор започва кариерата си на сцената в Съсекс като Майкъл Скот, но е принуден да избере друг псевдоним, след като се мести в Лондон – там вече има популярен артист със същото име.

По време на телефонен разговор с агента си, той погледнал навън от телефонната будка – и видял постер с драмата The Caine Mutiny (1954) с Хъмфри Богарт.

„Бях срещу „Одеон“ и погледнах натам – на плаката стоеше любимият ми актьор Хъмфри Богард. Казах си – ето това е.“

Кейн, който намекна, че може да се пенсионира след участието си в „Зрителна измама 2“, все пак ще има поне още един филм. Актьорът ще се превъплъти в генерал Антон Винсент в американската комедия Coup d’Tat. Винсент е диктатор, който, след като е свален от народа си, се оказва на прага на американски гимназист, пишещ домашно за него.

Площад Славейков