Може ли да се отзове кмет на община с допитване до народа? Този въпрос повдигна бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, който преди дни започна да събира подписи за провеждането на местен референдум в родния си град с въпрос – „Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева?“

Клуб Z потърси Цонко Цонев с два въпроса – възможен ли е наистина такъв референдум и защо е нужен?

Цонко Цонев заедно с Пламен Пенчев, първият уволнен от Ставрева.
По-късно Пенчев осъжда общината за незаконното си уволнение.

Цонев: Има прецедент

Според бившият наместник в Каварна, управлява три мандата, въпросът вече е повдиган и преди:

„Става въпрос за едно малко населено място – село Каблешково, община Тервел, също референдум за отстраняване на кмета на селото. Там процедурата е започнала, стигнала е от Общинския съвет. Защото в по-малка община по-лесно се събират подписи. Там председателят на Общинския съвет си е позволил да не вкара референдума на обсъждане, и с решение на Административният съд са ги задължили да го вкара. Има съдебна практика, не е прецедент, не се прави за пръв път.“

Проверка на решението на Административния съд, което можете да видите тук, обаче показва, че те не са задължили Общинският съвет да обсъди въпроса, защото  го считат за валиден, а защото е бил отхвърлен от председателя на Съвета, което не е в правомощията му. Референдумът се връща за обсъждане в Общинския съвет на гр. Тервел, където е окончателно отхвърлен.

 

Потърсихме и мнението на трима юристи сред народните представители.

Данаил Кирилов, председател на правната комисия и депутат от ГЕРБ каза:

"На първо чуване, според мен не може. Недопустимо е, защото изборът на кмет става с избори, не с референдум."

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев сподели мнението му, и отбеляза, че това може да създаде друг прецедент:

"Местните референдуми са за решаване на въпроси от компетентността на кмет и общински съвет, както националните са за решаване на въпроси от компетентността на Народното събрание и Министерски съвет. При положение, че Общинският съвет може да вземе решение за премахване на кмет, но само при определени обективни условия, не съм убеден, че може да се проведе такъв референдум.

В крайна сметка самият избор за кмет е с пряко участие. Кметът неслучайно е с дефиниран мандат. Ако се приеме, че кметът може да бъде предсрочно премахнат с референдум, трябва да се приеме и за другите органи – за президента, за народните представители, за всички органи, които са избираеми пряко от народа. В България няма възможност за отзоваване нито на кметове, нито на общински съветници. Съмнявам се, че ако бъде питан, Конституционния съд би позволил подобен референдум."

И Янаки Стоилов от БСП не предложи алтернативно тълкуване:

„Мисля, че не е възможно. Кметовете се избират пряко от гражданите, не би следвало референдумът да замества избора на определени длъжностни лица. Трябва да има някакви юридически основания за отстраняването, които са юридически посочени. Референдумът в противен случай би се превърнал в плебисцит, допитване за одобрение или неодобрение. Така че от тази гледна точка е недопустимо подобно искане.“

Какви обаче са мотивите за отстраняването на Нина Ставрева?

През 2015 г Цонко Цонев се отказва да се кандидатира от поредния мандат – изкарал е цели три като един от най-одобряваните кметове в България. Нина Ставрева, кандидат на БСП, получава на втори тур и подкрепата на ГЕРБ и заема поста на „кметъла“, както е известен Цонев заради работата си по „Каварна Рок Фест“.

"Това е като срамна болест при нас, ние сме го кръстили „туморната коалиция“ в Каварна. Никъде в България не влизат ГЕРБ и БСП в коалиция. Сега не могат да отрекат, че не са в коалиция. И правят безчинства заедно, това ще има огромно отражение и на президентските избори в Добричка област", отбеляза Цонев пред Клуб Z.

Той обясни, че първите месеци от мандата на Ставрева само е наблюдавал какво се случва в общината, но сега вече е дошъл моментът да се реагира.

ървата причина е разбиването на общинската администрация и свалянето на качеството на работата, уволнението на десетки хора и напускането на още повече. А след това – назначаването на консултанти от Варна, с цел източване на общината. А всъщност предизборното обещание на тази госпожа беше, че щяла да връща младите хора в Каварна, а младите хора бягат като дявол от тамян", разказа Цонев.

Според него тя е нарушила всичките си предизборни обещания и ако гласоподаватели в Каварна са знаели, че ще прави масови уволнения и ще привлече в града специалисти от Варна, никой е нямало да гласува за нея.

"Болницата в момента е пред фалит, тотален срив на събираемостта на данъците, нулеви инвестиции. Струпаха се много неща. Плъзнаха и пепелянки, които вече хора са хапали, това никога не се е случвало – градът да не е подържан от чисто хигиенна гледна точка“, отбеляза разпалено бившият кмет.

Той обясни, че ще има подробна информационна кампания, при която ще се обяснят на хората подробно проблемите на общината, предизвикани от кметицата.

"Госпожата обеща страшна прозрачност, сега ще има пълен обем, всичките й договори ще ги изкараме, как се уволняват местни хора. Назначиха местен кмет от Добрич, ние в Каварна явно нямаме кадърни хора. Първата й работа беше да назначи шефката на младежката организация на ГЕРБ за зам.-кмет."

Според него няма да е проблем да се съберат подписи, тъй като Каварна е малка община. Референдумът трябва да одобрят 20% от жителите, или 2357 души.

Зададохме на бившия кмет и логичния въпрос – той смята ли пак да се бори за кметското място, ако бъде свалена Ставрева?

"Искам да уточня – аз няма да се кандидатирам, дори да е успешен референдума. Дали с референдум или без референдум тя няма да изкара много. Отново ще подкрепя читав човек, който наистина смятам, че ще върши работа за общината, няма да я източва и да забравя това, което е обещал. Аз не съм предприел тези действия, за да може после аз да се кандидатирам.“

Попитахме „кметъла“ и дали рок-фестивалът, който направи Каварна известна и по света, е бил засегнат от политиките на кметицата Ставрева.

"Много ми е трудно да кажа, че имаше рокфест, единственото хубаво е, че нещо се състоя, нещо се случи. Беше тотален провал и Джулай морнинг. Знаете ли кое е най-тъжното и лицемерното? Тази отмени концерта на Йорн Ланде на Нова година, и имаше наглостта да се снима с него, когато той дойде на феста последната вечер. Стана изключително смешно и може би и тъжно – да гониш един човек, а после да си правиш пиар с него, когато е дошъл в града", отговори той.