"Подобно твърдение не е вярно. Има 15 служители, които са на заплата от Турция и които са назначени като имами. Те са в пряк контрол на районните мюфтии. Това законът не го забранява, така че не е нещо ново."

Така главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик отговори в ефира на Нова тв на обвиненията, че в религиозната институция има десетки служители, чието възнаграждение се изплаща от Турция и които ръководят ислямското вероизповедание у нас.

ДИМО ГЯУРОВ: 90 ДУШИ ОТ НАШЕТО МЮФТИЙСТВО СА НА ЗАПЛАТА ОТ АНКАРА

Според Фаик мюфтийството няма никаква връзка с турското правителство, а с религиозната институция в югоизточната ни съседка. А тя е независима, подчерта той.

"Наши имами отиват, имами идват от там", обобщи той отношенията.

Според него не може да се говори за ислямизация в Турция.

"Турция е била винаги ислямска държава, аз не мога да коментирам като български гражданин какво се случва там", добави Фаик.

И каза още, че международната ситуация наистина се влошава, но няма радикален ислям - а само "радикализирани хора".

"Терминът "ислям" е мир и няма как той да бъде краен. Случващото се по света е притеснително. Ако нещо се случи в България, от това ще пострадат не само християните, но и мюсюлманите”, отбеляза главният секретар.

Водещите потърсиха мнението му и за осъдения за проповядване на радикален ислям Ахмед Муса, като коментираха, че до един момент е изглеждало, все едно Главното мюфтийство го подкрепя.

"Тези работи се въртят вече много години, постоянно се говори за Ахмед Муса. Аз не мога да изкажа мнение по адрес на Ахмед Муса, тъй като този човек не го познавам, не съм прочел и наказателното постановление, с което е осъден", каза Фаик и запита: "На какво е осъден този гражданин?"

ПАТРИОТИТЕ ИСКАТ ВСИЧКИ ДА ПРОПОВЯДВАТ НА БЪЛГАРСКИ

Той коментира и идеята на Патриотичния фронт проповедите на всички религии у нас да са само на български.

"Проповедта естествено може да бъде на български език, така е в регионите с повече помаци. Обаче съгласете се, че в тези региони, в които има повече турци, е нормално проповедта да бъде на турски. Това е най-свидното човешко право - да се молиш на всевишния на майчин език."