Политическите сили в общинския съвет на Каварна са взели решение да не коментират изявленията на бившия емблематичен и дългогодишен кмет на града Цонко Цонев - Кметъла. Това съобщение бе разпространено от пресценъра на общината рано тази сутрин. Решението било взето от Председателския съвет на общинския съвет, макар да не става ясно дали участниците в него са бии единодушни.

Поводът - преди ден стана ясно, че Кметъла обмисля да поиска "референдум" за сваляне на новата кметица на града от БСП Нина Ставрева. Търканията между бившия и настоящия градоначалник датитат още от местните избори миналата година. Тогава Цонев реши да не се кандидатира за следващ мандат, а Ставрева спечели вота срещу независимата Галя Иванова. Кандидатът на ГЕРБ остана трети. Въпросният референдум обаче не е юридически издържан, обясниха юристи.

НЕ ХАРЕСВАТЕ КМЕТА? А МОЖЕ ЛИ ДА ГО СВАЛИТЕ С РЕФЕРЕНДУМ?

"През  последните дни г-н Цонев разпространи в медиите намерението си да инициира референдум за отсраняване от кметския пост на законно избрания градоначалник на Каварна -  Нина Ставрева. Поради юридическата несъстоятелност на действията на г-н Цонев, както и поради факта, че Общинският съвет няма намерение да се занимава с личния стремеж към властта на един човек, никой представител на местната власт не смята за необходимо да отговаря или да коментира действията на г-н Цонев", пише в съобщението на общината.  

От там казват още, че "медиите са добре дошли", но при условие, че проявят интерес към "реално случващи се събития от живота на Каварна".