През 2014 г започна странна благотворителна кампания в интернет - известни и неизвестни личности се поливаха с кофа ледена вода пред камера, номинираха още трима за предизвикателството и даряваха някаква по-малка или по-голяма сума за изследване на амиотрофичната латерална склероза (АЛС), известна и като болестта на Лу Гериг.

16 милиона клипа и вече има напредък.

БИЛ ГЕЙТС СИ ПОСТРОИ СИСТЕМА ЗА САМОПОЛИВАНЕ (ВИДЕО)

Макар кампанията да бе критикувана като твърде пасивна, тя събра впечатляващите 115 милиона долара за първите 6 седмици, част от които Асоциацията за борба с АЛС веднага вложи в шест програми за изследване на възможно лечение. 

От тази сума 1 милион долара отиват в проекта MinE за разчитането на ДНК на 15 000 пациента с болестта. Не е ясно какво я причинява, но тъй като се открива в 10% у роднини на болните, се предполага, че има генетична връзка.

MinE са открили вероятния виновник - генът NEK1, съобщи онлайн изданието qz.com. 

Този ген помага за поддръжката на структурата на невроните и играе роля в потока на енергия и възстановяване на ДНК. Ако спре да работи, може да спомогне за невралната деградация, която причинява АЛС. При 3% от 1022 души с наследен АЛС има мутирала форма на NEK1. Това може да изглежда много малко, но е добро начало, като се има предвид, че досега не се знаеше почти нищо за болестта. Изследователите от MinE проверили още 13 000 пациенти с ненаследен вариант на АЛС и също открили мутации на същия ген.

Стотици известни личности, сред които Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Доналд Тръмп приеха предизвикателството, като дариха и пари. Предизвикани бяха и Барак Обама, Бил Клинтън и Дейвид Камерън, които отказаха да се заливат, но дариха пари за кампанията. Първите българи, които се включиха, бяха големите ни спортисти в чужбина - Димитър Бербатов, Григор Димитров, Стилиян Петров.

ЦВЕТАНОВ СЕ ЗАЛЯ С ЛЕДЕНА КОФА, РЕВЕ КАТО ЗВЯР (ВИДЕО)

Последва ги председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обаче се заля не заради АЛС, а за да се обърне повече внимание на децата с аутизъм.