"Конституционният съд в заседание на 28 юли 2016 г. реши конституционно дело № 8 от 2016 г., образувано по искане на президента на Република България.

С Решение № 9 от 28.07.2016 г., прието с 12 гласа, съдът установи противоконституционност на Решение на Народното събрание за произвеждане на национален референдум, прието на 12 май 2016 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2016 г.), в частта относно въпроси с номера 2, 4 и 6."

Това е краткото съобщение на сайта на Конституционния съд. 

Решението е взето единодушно. Предложените от "Шоуто на Слави" въпроси бяха общо шест. Отбелязаните в черно отпадат: 

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ